2024. április 24., szerda

Az államkasszát gazdagítja a havi fizetések több mint a fele

A szerb állam a munkavállalóktól adók, járulékok és egyéb kötelezettségek formájában havi keresetük 54,87 százalékát veszi el – derül ki abból a felmérésből, melyet az Üzleti Támogatások Hálózata készített Szerbiában. A szóban forgó kutatást több délkelet-európai országban is elvégezték, kiindulópontként pedig a szeptemberi bruttó átlagkeresetet vették alapul, amely Szerbiában 71 221 dinárt tett ki.

A szerb állam adók és járulékok címén 27 246 dinárt vesz el az átlagos munkavállalótól, végül pedig a teljes bér mindössze 45,13 százalékát hagyja az átlagbért kereső személy zsebében, ugyanis a nettó átlagbérből, tehát 43 975 dinárból a polgárok egyéb kötelezettségeik kielégítésére megközelítőleg további 12 000 dinárt juttatnak az államnak, így végül létszükségleteik fedezésére mindössze 32 140 dinár marad a zsebükben.

A szerbiai polgár hozzáadott értékadót, azaz áfát is fizet, ezt ugyanis tartalmazza a megvásárolt termék ára. Bolti vásárlásai során átlagosan havonta 4320 dinárral gazdagítja ilyen módon az államkasszát, a közműdíjakhoz és a rezsiköltséghez is hozzászámítódik az áfa, ennek havi átlagértéke 1312 dinár. A szerbiai átlagpolgár különféle közigazgatási illetékek formájában további 1970 dinárral járul hozzá havonta az állam bevételeihez, az ingatlanok után általa befizetett vagyonadó átlagösszege 496 dinár. A dohányáru után járó, vele megfizettetett jövedéki adó havi átlagösszege 772 dinár, az üzemanyag utáni pedig 2965 dinár.

„Ezek a számadatok rámutatnak arra, hogy az állam túlságosan nagy terhet ró a munkavállalókra, tekintettel arra, hogy Szerbia szegény ország, ez ellehetetleníti különösképpen azokat a fiatalokat, akik most szeretnének családot alapítani” – szögezi le végül közleményében az Üzleti Támogatások Hálózata.