2024. április 24., szerda

Az istenek eledele

Mint ahogy arról már beszámoltunk lapunk hasábjain, vasárnap tartották meg a II. Szármafesztivált Topolyán, a Capriolo Étterem melletti füves területen. Az eseményt az Origo Egyesület szervezte, Tölgyesi Huba, az egyesület elnöke a helyszínen nyilatkozott lapunknak:

– A rendezvény sikeresnek mondható, sikerült megdupláznunk a résztvevő csapatok számát. Tavaly a tájház udvarán korlátozva voltunk, és néhány későn jelentkező csapatot vissza kellett utasítanunk, most nem volt ilyen problémánk, 27-28 benevezett csapat mérte össze főzőtudását. Ami külön örömömre szolgál, hogy tényleg minden irányból érkeztek versenyzők, Topolya község területéről, Apatinból, Hódságból, Zentáról, sőt még Belgrádból is van egy csapat. Külön ki szeretném emelni, hogy Belgrádból egy hetven fős turisztikai csoport is érkezett. Már ebből is látszik, hogy igyekszünk minél több embert megmozgatni, és Topolya várost is reklámozni ezzel a gasztronómiai fesztivállal. A főzés mellett igyekeztünk egy kisebb gasztrovásárt is szervezni, kürtőskaláccsal, kecskesajtokkal, édességekkel, és a Brindza Borászat termékeivel. A jelenlévők a káposztareszelésben és káposztatekében is összemérhették ügyességüket. Külön programmal készültünk a kisebbeknek, kézműves foglalkozással, ahol őszi maszkokat készítettek, egy szalmabála-labirintust is összeállítottunk, amit a gyerekeknek sikerült gyorsan szétugrálniuk, emellett a pónilovas fiákerezést is kipróbálhatták. Úgy gondolom, hogy a kilátogató családok minden tagja megtalálta a hozzá illő programpontot.

A központi esemény azonban mindenképpen a főzőverseny volt. Az idén egy újítást is bevezettek a szervezők, ugyanis a hagyományos, káposztalevélbe csavart szárma mellett külön kategóriát képezett a különleges szárma, amit szőlőlevélbe, spenótba vagy egyéb levélbe (pl. tormáéba) csomagoltak, valamint a böjti, vagyis vegetáriánus szárma. Tölgyesi elmondása szerint a legtöbben a klasszikus szármát készítették el, és külön kiemelte, hogy többen agyagedényben készítik, ami vidékünkön nem számít hétköznapi módszernek. A legváltozatosabbnak talán a böjti szárma számít, hisz a káposztát meg lehet tölteni krumplival, dióval, gombával. Tölgyesi arra is kitért, hogy az idén a Vajdasági Amatőr Királyi Szakácsokkal együttműködve igen nívós öttagú szakértő zsűrit sikerült összeállítaniuk.

Radaković Ladislav, a szabadkai Bosa Miličević Közgazdasági Középiskola szaktanára, zsűritagként volt jelen a rendezvényen. Elmondta, hogy arra helyezik a hangsúlyt, hogy a szármák hagyományos módon készüljenek, a cél a hagyományőrzés, tehát a résztvevőknek nem kell valami extra dolgot elkészíteniük. – A diákjaimnak is mindig azt mondom, hogy úg,y ahogy nagymamáink készítették. Nem kell különleges fűszereket használni, elegendő a só, bors, paprika, legfeljebb egy kis őrölt kömény, és jól kell megválasztani a savanyú káposztát. Az osztályozást lépésről lépésre végezzük, első szempont a kinézet, az összkép, kóstolásnál természetesen a legfontosabb az íz, és ezenkívül a töltelék állaga, a hozzávalók egyenletes eloszlása. A mintákat egy százas skálán értékeljük, és aki a legtöbb pontot kapja, az nyeri meg a legjobb szármáért járó trófeát – mondta Radaković.

A klasszikus szárma kategóriában a zentagunarasi Kiss Éva, a Mag Hagyományápoló Egyesület tagja győzött, a böjti szárma kategóriában pedig a sziváci Zöld Szállás csapata lett az első. A zsűri abszolút győztesnek a topolyai Bánov csapat szármáját választotta. A káposztareszelő versenyben is Kiss Éva szerepelt legeredményesebben, megvédte tavalyi bajnoki címét.

A program kora este zárult a szabadkai Chick Norris Band koncertjével és tábortűzzel, amit a legtöbben forralt bor mellett töltöttek el.