2024. április 19., péntek

Népszavazás a temetőről

Kisbajmok helyi közösség polgárai nem támogatják, hogy a valamikori As Trade sportközpont helyén temető épüljön

A hír, hogy az As Trade sport- és rekreációs központ helyén temető épülne, megosztotta a város polgárait. A helyiek, vagyis Kisbajmok helyi közösség polgárai nem örülnek a szándéknak, s ebben támogatja őket a helyi közösség is. Azt mondják, amennyiben a város úgy dönt, temetővé alakítanák a helyet, referendumot írnak ki.

– Határozottan rossz elképzelésnek tartjuk a sportpályák és a halastó temetővé alakítását, mivel a település központjában találhatók, mindössze háromszáz méterre az egészségháztól – mondta Darko Antelj, a Kisbajmok helyi közösség elnöke.

Félünk attól, hogy az eltemetett holttestek beszennyezik a vizet, hiszen a polgárok egy részének nincs városi, vezetékes vize. Nem az ellen tiltakozunk, hogy a város megvegye ezt a területet, de akkor a sportközpont fejlesztésébe kellene fektetnie, ami hozzásegítene a fiatalok neveléséhez, be lehetne csábítani őket az utcáról. Ha a város jövője a temető, akkor hová is tartunk tulajdonképpen?

Amennyiben a város nem áll el szándékától, hogy a 8,72 hektáros területen, amely egyébként a Bajai temető szomszédságában található, temetőt építsen ki, Antelj azt mondja, népszavazást tartanak a helyi közösség területén. Az egész település fellázad majd, állítja Lazar Bajić, aki az As Trade közvetlen közelében lakik.

– Ép eszű ember nem járulna hozzá egy ilyen döntéshez. Ki kellene szélesíteniük azt az utat, a sportközpontot pedig rendezni, ahelyett, hogy temetőt építenének a házaink tövében. Minden erőnkkel küzdeni fogunk azért, hogy erre ne kerüljön sor – mondta, akinek véleményét osztja Sándor Emma is, aki szerint a temető kiépítése büntetés lenne ötezer polgár számára. Ennyien laknak ugyanis a helyi közösség területén.

Mintha nem lenne elég büntetés, hogy a hét szinte minden napján alig tudunk eljutni a városba az ócskapiacnál kialakult forgalom, torlódás miatt, még egy temető hiányzik a házunk tövébe – nyilatkozta Sándor Emma, a gradsubotica portálnak.

A terület tulajdonosa egyébként nem szabadkai, s a valamikori sportközpontot még a nyáron ajánlotta fel megvételre a városnak. Egyébként ideális lenne egy parktemető, amerikai stílusú temető kialakítására, s mint azt a Temetkezési Közvállalatban elmondták, itt lehetőség nyílna egy kolumbárium kialakítására is, ahová az urnákat helyezhetnék a hozzátartozók.

Amennyiben a város a megvétel mellett döntene, több évtizedre megoldódna a jelenlegi helyzet, most ugyanis ott tartunk, hogy rövid időn belül egyszerűen nem lesz hova temetkezni.