2024. április 20., szombat

Izraeli telepesek felgyújtottak egy mecsetet Ciszjordániában

Zsidó telepesek felgyújtottak szerdára virradóra egy mecsetet a ciszjordániai Rámalláh közelében – közölték palesztin biztonsági források. Az incidens El-Mugajirban történt, amely a Siló nevű izraeli telepesfalu és egy zsidó telepesek részére fenntartott út közelében található. Ugyanebben a faluban 2012-ben már felgyújtottak egy másik mecsetet is.

El-Mugajirban tegnap reggel az imádkozni érkezőket az épületből kitörő lángok fogadták. Rámalláhból kihívott tűzoltókkal közösen eloltották a tüzet, de súlyos károk érték a mecset berendezését, valamint az első emeleten a szent könyveket. A támadók a mecset falait arabellenes feliratokkal firkálták össze. A palesztinok panaszt tettek az izraeli hatóságoknál.

Az utóbbi napokban nőtt a feszültség Ciszjordániában. Kedden izraeli katonák egy fegyveres palesztint lelőttek, egy másikat pedig súlyosan megsebesítettek Hebronnál. Előző nap egy palesztin támadó megkéselt három izraelit egy telepesfalu buszmegállójában.

Éjszaka a Sfaram nevű drúz-arab városban is egy épület megrongálásához vezetett az arabok és zsidók közötti gyűlölködés. Ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak a tizennyolcadik század közepén épült, és tavaly a vallások közti megbékélés szellemében helyreállított zsinagógára. Előző nap ismeretlenek újabb akciókkal próbálták megbosszulni a hétfői merényleteket, Jeruzsálem egyik arab lakónegyedében autókat firkáltak össze.