2024. április 24., szerda

Harmadik gyermek után a nagykorúságáig járhat majd támogatás

A polgári törvénykönyv előzetes tervezete számos újítást tartalmaz, ilyen például a demográfiai (népesedési) juttatás, amely a harmadik gyermeket is vállaló édesanyáknak járhat majd egészen a gyermek nagykorúvá válásáig.

– Az előzetes tervezet szerint az államnak pénzügyileg, adózásilag, munkajogilag, gazdaságilag, szociálisan és más intézkedésekkel is kötelessége támogatni a gyermekvállalást – nyilatkozta a Tanjug hírügynökségnek Olga Cvejić Jančić, a polgári törvénykönyv kidolgozásával foglalkozó bizottság tagja. A demográfiai juttatást a jogszabály azon bekezdése teszi lehetővé, amely szerint a polgári törvénykönyv lehetővé teszi, hogy a gyermekvállalás ösztönzését egyéb előírásokkal is szabályozhassák. A jogszabály-alkotók szerint a demográfiai juttatás értékét minden adott éveben a pénzügyminisztérium a pénzügyi lehetőségeket figyelembe véve határozná meg.

– A bizottságot a rendelkezés megalkotásakor az a szükséglet vezérelte, hogy valamilyen konkrétumot kell tenni a gyermekvállalás ösztönzése érdekében, és azt javasolta, hogy csak a harmadik gyermek után járjon juttatás, több gyermek esetében ne – mondta a jogszabályt kidolgozó bizottság tagja.

Szavai szerint nem az volt a céljuk, hogy a nőket egész életükön át a szülésre ösztönözzék, amiért állandóan pénz járna, hanem a harmadik gyermek vállalását fontolgató családoknak könnyítsék meg a döntést, azzal, hogy amennyiben a gyermekvállalás mellett döntenének, az állam anyagi segítséget nyújtana nekik. Cvejić Jančić végezetül megjegyezte, mivel a polgári törvénykönyv előzetes tervezetéről van csupán szó, a nyilvános vitán derül majd ki, a társadalom támogatja-e a javaslatot.