2024. április 25., csütörtök

APEC-csúcstalálkozó

Elfogadták a szabadkereskedelmi térség kiépítésének tervét

Támogatták az Ázsiai és Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Térség (FTAAP) létrehozásának útitervét kedden az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) pekingi csúcstalálkozójának résztvevői.

A Kína által erőteljesen szorgalmazott együttműködési modell útitervének hivatalos elindítása „az APEC bizalmát és elkötelezettségét” fejezi ki a regionális gazdasági integráció fejlesztése céljából – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök a találkozót záró beszédében. A kínai elnök reményét fejezte ki, hogy a 21 tagú regionális szerveződés, az APEC a jövőben vezető és összehangoló szerepet tölt be a terv megvalósításában.

Ha létrejönne, a résztvevő gazdaságok mérete alapján az FTAAP lenne a világ legjelentősebb szabadkereskedelmi térsége. Ugyanakkor a tervről egyelőre csak egy megvalósíthatósági tanulmány készül majd, amely ebben a formában először 2006-ban merült fel.

Az APEC-tagországok ugyancsak jóváhagytak egy tervet, amely 2025-ig szorosabbra fűzné a régió országai közötti kapcsolatokat az intézmények szintjén és a civil szervezetek révén egyaránt. Egyetértettek abban, hogy részt vesznek az ehhez szükséges infrastrukturális és egyéb kapcsolódó beruházásokban.

Az APEC országai arról is döntöttek, hogy létesítenek egy, a határokon átnyúló bűnüldözési hálózatot, amely az országok közötti korrupcióellenes együttműködést szolgálná.

Az APEC, amely az idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, az ázsiai és a csendes-óceáni térség jelentős részét fedi le, többet, mint más hasonló szervezetek a régióban. Tagországai a Föld lakosságának körülbelül 40, a világgazdaság teljesítményének 57 százalékát adják, és a világkereskedelem 46 százalékát bonyolítják le.

KÍNAI ÉRDEK

A szabadkereskedemi térség kiépítésének tervét Kína szorgalmazta. Megfigyelők szerint a házigazda Kína azért választotta az APEC találkozójának főtémájául a térségi szabad kereskedelem új formájának elindítását, mert az Egyesült Államok által támogatott Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nem számít Kína részvételére. Mi több, egyes felmérések szerint a TPP létrejöttével a világ második gazdasága évente több tízmilliárd dolláros exportveszteséget is elszenvedhet.

Felszólalásában Hszi Csin-ping kínai elnök kedden a szabad kereskedelem elősegítése érdekében tett konkrét lépéseket, a gazdasági integráció elmélyítését sürgette, és az innováció fontosságát hangsúlyozta az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának házigazdájaként.

Hszi Csin-ping fontosnak nevezte, hogy a szervezet 21 tagországa egyetértett abban, Kína erőteljes támogatásával megkezdik egy új szabadkereskedelmi megállapodás (FTAAP, Free Trade Area of the Asia-Pacific) kidolgozását, aminek elfogadták az előzetes ütemtervét. Hszi tetteket sürgetett az egyetértés létrejötte után, és a következő 5, 10, akár 25 évre szóló cselekvési tervek kidolgozására szólított fel.

A kínai elnök arra hívta fel az APEC-et, hogy álljon a törekvés élére és gyorsítsa fel az FTAAP létrehozásának folyamatát. Úgy vélte, a szervezet intézményi alapja lehet a nagyobb térségi gazdasági integráció elősegítésének, a tapasztalatok megosztásának, és nyílt teret biztosíthatna a protekcionizmus elleni harcnak, éppúgy, mint a gazdasági és technológiai együttműködésnek.

Hszi bejelentette, hogy országa 10 millió amerikai dollárt ajánl fel az APEC intézményi fejlesztésére és kapacitásainak bővítésére, továbbá 1500 képzési helyet a fejlődő tagországoknak.

GAZDASÁGI ÉRDEKELLENTÉT

Barack Obama amerikai elnök felszólalásában a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevű szabadkereskedelmi megállapodás mielőbbi megkötését szorgalmazta. Washington már több éve sürgeti a 11 csendes-óceáni gazdaság szabadkereskedelmi megállapodásának létrehozását, ami az Egyesült Államok számára számos előnnyel járna. A tárgyalások azonban zsákutcába jutottak több ország, mindenekelőtt Japán ellenkezése miatt. A világ harmadik legnagyobb gazdasága politikai vezetésének egyelőre fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy belső piacát teljesen megnyissa a külföldi áru előtt.

Michael Forman, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője hétfőn úgy nyilatkozott a sajtó képviselőinek, hogy az USA számára a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) első számú prioritás, az Ázsiai és Csendes-óceáni Szabadkereskedelmi Térség (FTAAP) pedig hosszú távú törekvés.

A világ első és második gazdasága közötti érdeksúrlódás ellenére, miként Barack Obama tegnap bejelentette, a két ország között megállapodás született a számítástechnikai termékekre kirótt vámilleték csökkentéséről.