2024. április 23., kedd

Cukorbetegséggel is lehet teljes életet élni

A diabétesz elleni harc világnapján a betegség kezeléséről tanácskoztak a tartományi parlamentben

A cukorbetegség az egyik legnagyobb közegészségügyi kihívásnak számít a huszonegyedik században. Olyan gyorsan képes terjedni, mintha járványbetegségről lenne szó. Vajdaságban 280 ezer regisztrált diabéteszes él, a becslések azonban arról szólnak, hogy legalább még ennyien szenvednek a betegségben, csak esetüket egyelőre még nem diagnosztizálták. A tartományi Egészségügyi, Szociálpolitikai és Népesedéspolitikai Titkárság mintegy 10 millió dinárt fordított olyan új egyesületeknek a megalapítására vagy meglévő szervezeteknek a támogatására, amelyek a cukorbetegség leküzdését tűzték ki célul, és rendszeres tanácsadással foglalkoznak.

A diabétesz elleni harc világnapja alkalmából egész napos programot szervezett a Cukorbetegek Vajdasági Egyesületei Szövetsége a tartományi parlament épületében. A program délelőttől kora délutánig tartó ingyenes vércukorszintméréssel kezdődött. Ezek után Lázár Ernő, a Cukorbetegek Vajdasági Egyesületei Szövetségének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, a munkaügyi minisztérium képviselője szólt a cukorbetegség elleni harc fontosságáról, majd pedig prof. dr. Edita Stokić egyetemi tanár és orvos tartott előadást az elhízás és a második típusú cukorbetegség kialakulásának összefüggéseiről.

Lázár Ernő a sajtóhoz intézett nyilatkozatában arról beszélt, hogy ma a világon megközelítőleg 350 millió regisztrált cukorbeteg él, a tartományban a számuk pedig eléri a 280 ezret. Mint ahogy megjegyezte, a betegséggel kapcsolatban legfontosabb a megelőzés, a betegséget magát is csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet kimutatni. Ha pedig már diagnosztizálták a diabéteszt, akkor az érintetteket arra kell megtanítani, hogy helyesen éljenek ezzel a krónikus betegséggel.

– Cukorbetegséggel is teljes életet élhet az ember, ha tartja magát az előírt terápiához. Ha viszont nem így jár el, akkor több kellemetlen komplikáció is felütheti a fejét – jegyezte meg Lázár, aki azt is megemlítette, hogy legutóbbi, Vajdaság településeit felölelő szűrővizsgálataik során 35 ezer embert vizsgáltak meg, abból 4000 személynél állapítottak meg az ideálisnál nagyobb vércukorszintet. Ez az adat azt jelenti, hogy a cukorbetegség növekvő tendenciát mutat a tartományban.