2024. április 25., csütörtök

Pár éven belül megújulhat a Szeged–Szabadka-vasútvonal

A 280 millió euró értékű felújítást uniós pénzekből valósítanák meg

A héten a Szabadkai Városi Múzeumban is megtekinthető lesz a Szeged–Szabadka–Baja-vasútvonalról készült kiállítás, melyet Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke nyitott meg. Mint elhangzott, Pásztor István a legelső pillanattól kezdve részese a projektumnak, és még most is széles támogatást nyújt hozzá, melynek elsődleges célja a Szeged–Röszke–Horgos–Szabadka-vasútvonal műszaki tervének, valamint a Szabadka–Csikéria–Bácsalmás–Baja-vasútvonal környezetvédelmi hatástanulmányának kidolgozása, és természetesen a Szeged–Szabadka–Baja közötti vasútvonal fizikai kiépítésének kezdeményezése is. A projektumban a tartományi gazdasági titkárság partnere a DKMT Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség.

A tervezett vasútvonal

A tervezett vasútvonal

A kiállításon munkatársunk, Molnár Edvárd fotóin keresztül nyerhetünk betekintést a vasútvonal mai állapotába, és pillanatképek által egy kis ízelítőt kapunk a vasút hangulatáról, a Szegedi Vasúttörténeti Alapítvány jóvoltából néhány vasúthoz kötődő relikviát tekinthetnek meg az érdeklődők, és ebből az alkalomból a szabadkai modellezők kisvasútjában is gyönyörködhetünk.

A kiállítás megnyitóján a vendégeket elsőként Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes köszöntötte, aki úgy fogalmazott, hogy valaminek a végén, a kezdetén és a közepén is vagyunk egyben.

– A projektumunkat a hónap végén zárjuk, viszont a promóciós tevékenységek elején vagyunk, annak érdekében ugyanis, hogy a projektumot és a vasútvonalat bemutassuk, egy négy állomásból álló kiállítássorozat második helyszínén, Szabadkán vagyunk ma. Ugyanakkor ha a Szeged–Röszke–Horgos–Szabadka–Csikéria–Bácsalmás–Baja-vasútvonalról beszélünk, akkor valaminek a közepén is vagyunk, mert jelenleg valahol a második lépésnél tartunk, és legalább még két-három ilyen lesz a jövőben – mondta a titkárhelyettes.

Csókási Eszter, a DKMT Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség ügyvivője örömét fejezte ki, hogy a szabadkaiaknak is lehetőségük van megtekinteni a képeket, hiszen, mint fogalmazott, nem biztos abban, hogy gyakran utaznának a vasútvonal lassúsága miatt ezen a vonalon.

– Jó alaposan nézzék meg ezeket a képeket, mert abban bízom, hogy legközelebb ezeket a képeket három-négy év múlva nevetve fogjuk együtt nézegetni, és az új pálya láttán próbálunk majd visszaemlékezni, hogy milyen lehetett ez néhány évvel ezelőtt. Szeretném megköszönni Pásztor úrnak és Juhász úrnak azt a rengeteg támogatást, amit az elmúlt évek során kaptunk, és nem szeretnék elfeledkezni a magyar és a szerb vasúttársaságról sem, amelyek kezdetben álmodozónak tituláltak bennünket, most azonban már minden szakmai segítséget megkapunk tőlük a tervezési folyamatban.

Pásztor István és Juhász Bálint (Fotók: Molnár Edvárd)

Pásztor István és Juhász Bálint (Fotók: Molnár Edvárd)

Pásztor István elmondta, ennek a vasútvonalnak a felújításáról 1996-ban beszéltek először, amikor azon gondolkodtak, mit fognak csinálni azt követően, hogy megbukik a miloševići rendszer.

– Már akkor felmerült a vasútvonal felújításának ötlete, mert enélkül a térség nem tud lendületet kapni. Hosszú volt az út, amíg idáig elértünk, rengeteg ember vett benne részt, és bár sokan kétkedve kapcsolódtak be ebbe a történetbe, de mára már elkötelezett hívei lettek ennek az erőfeszítésnek. Azóta eljutottunk odáig, hogy most már valóban a megvalósuláson és azon kell gondolkodnunk és dolgoznunk, hogy honnan biztosítsuk azt a mintegy 280 millió eurót, amelyből meg tudjuk valósítani a Szeged–Szabadka-vonal felújítását. Ebben az erőfeszítésben legyünk egymásnak partnerei, mert ezzel egy fejlesztési perspektívát nyitunk ennek a térségnek, különösen ha figyelembe vesszük azt is, hogy a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújításával Szabadka egy olyan lehetőség birtokába jut, amilyen régóta nem volt.

Pásztor Istvántól megtudtuk, a Szeged–Szabadka-részre vonatkozó kivitelezési főterv előkészületeinek a zárókonferenciája a hónap végén lesz, a következő lépésben pedig pénzt kell szerezni a megvalósításra, és akkor hozzá lehet látni a kivitelezéshez. Hozzátette, ennek realitása ebben a pillanatban megvan, hiszen létezik olyan európai forrás, amelyet a két állam igénybe tud venni. Ha a két fél szót tud érteni egymással ebben az ügyben, prioritásként kezeli a vasút felújítását, és ha sikeresen pályáznak, akkor ez azt jelentené, hogy 2016-ban elindulhatna a felújítás. Mivel a pályázat időhatáros, ami hároméves megvalósulási időt irányoz elő, 2019-ig el is készülhetnek a munkálatok.