2024. április 25., csütörtök

Szibéria Ereje vagy Déli Áramlat?

A Gazprom partneri együttműködése Kínával késleltetheti az orosz állami energetikai cég többi beruházását, így a Déli Áramlat megvalósítását is – írta a Kommerszant című orosz napilap hétfőn.

A Gazprom korábban azt tervezte, hogy 25 milliárd dolláros hitelt vesz igénybe Pekingtől a keleti gázszállítási útvonalnak nevezett Szibéria Ereje nevű, orosz területen Kínába vezető gázvezeték megépítésére. Alekszej Miller, az energetikai óriáscég vezérigazgatója azonban vasárnap a kínai fővárosban közölte, a felek végleges megállapodásra jutottak, és nem tárgyalnak többé a hitelezésről.

A Kommerszant úgy tudja, hogy a kamatról folyó vita komoly akadályt jelentett a már meglevő, úgynevezett nyugati útvonalon való orosz gázszállításról folyó tárgyalásokon.

A Pekingben aláírt orosz–kínai szerződések alapján a már meglevő, úgynevezett nyugati útvonalon történő szállítással 30 éven át évi 30 milliárd köbméterrel nőhet a Kínába irányuló orosz gázexport.

Az orosz napilap cikkírója arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai kölcsön levétele a napirendről éles váltást jelent a Gazprom álláspontjában, amely korábban arról is lemondott, hogy az orosz Népjóléti Alapból kapjon pénzt a Szibéria Ereje nevű gázvezeték megépítésére, és most hivatalosan magára vállalta annak 55 milliárd dolláros költségét. A tekintélyes politikai-gazdasági napilap szerint az orosz állami cégnek ugyanakkor nincs kilátása más komoly hitelforrások bevonására, minthogy Nyugaton nagyon magas kamatokat szabnak az orosz hitelfelvevőknek.

Egy név nélkül említett orosz gázüzletági forrás biztos abban, hogy a Gazprom egyelőre elboldogul a maga erejéből, egy másik név nélkül nyilatkozó szakértő szerint ez a politika ugyanakkor komoly kockázat az állami cég pénzügyi stabilitására, hacsak nem fagyasztja be valamely másik nagy beruházását, például a Déli Áramlat európai gázvezeték megépítését, amelynek a jelenlegi bekerülési költségét 30 milliárd dollárra teszik.

Alekszej Kokin, az Uralsib Capital nevű orosz befektetési cég elemzője szerint a Gazprom láthatóan arra számít, hogy a belátható jövőben ismét megnyílnak számára a nyugati pénzpiacok, és az meggyengíti majd a kínai pozíciókat. Szerinte jövőre nem várhatóak nagy ráfordítások a Déli Áramlat tekintetében, mivel a beruházás egyelőre áll az Európai Bizottsággal meglevő ellentétek miatt.

Valerij Nyesztyerov, a Sberbank Investment Research szakembere is úgy látja, ha a közeljövőben nem javul a helyzet a tőkepiacon, akkor a Gazpromnak a Kínával kötött szerződés érdekében el kell halasztania egyéb elképzeléseinek megvalósítását, vagy le kell azokról mondania.