2024. április 20., szombat

Tárlat a temerini TAKT munkáiból

A 35. TAKT-on készült munkákból nyílt a hétvégén tárlat Temerinben, a tájház kertjében levő alkotóház kiállítótermében. A szépszámú közönség a szokásostól eltérő alkotásokat tekinthetett meg. Az idén ugyanis nem technikától független, témához kötődő munkákat alkottak a tábor résztvevői, hanem az anyag volt adott, vagyis az agyag. Ezt el is mondta köszöntőjében Faragó Orsolya, a TAKT képzőművészeti szakosztályának vezetője.

– Az agyag specifikus odafigyelést igényel a megmunkálás egész folyamata során, egészen az égetés és a mázolás utolsó pillanatáig. Háromdimenziós figurákat készítünk belőle. Nagyon könnyen szétrepedhetnek száradás közben, vagy darabokra törhetnek az égetés során. Annak ellenére, hogy nem megszokott feladat elé néztek a művészek, jól teljesítettek – mondta.

A megnyitót megelőzően Gyurkovics Virág, a Hét Nap fiatal újságírója felolvasta az agyagról szóló írását a kiállítás katalógusából. – A színe akár a föld, amely gyerekkorod óta körülvesz. A szaga, akárha egy mély barlangban vennél nagy levegőt. Szinte érzed rajta az idő örökkévalóságát. Egyszerre friss és öreg, nyers, és mégis, mintha a világ minden tudását magában foglalná. Még nem tudod pontosan, mi lesz belőle, de szeretnéd kiszabadítani abból a geometriai tömbből, amelybe belepréselték – mondta.

Az idei TAKT-táborban összesen harminc alkotó vett részt, a vajdaságiak mellett többen voltak az anyaországból is. Mindenkinek sikerült legalább egy munkát megalkotnia. A tábor ideje alatt a fiatalokat Gyuris Róbert magyarországi szobrászművész és Tallós Zsuzsa, temerini TAKT-os akadémiai művész látta el technikai tanácsokkal.