2024. április 24., szerda

Levadászták Al-Bagdadit?

Felfegyverzett autókból álló konvojt is szétlőtt a hétvégén az amerikai légierő Irakban. Elképzelhető, hogy a támadásban életét vesztette Abu Bakr al-Bagdadi, a Szíria és Irak jó részét ellenőrzése alatt tartó Iszlám Állam (IÁ) szunnita terrormozgalom vezetője is, aki önkényesen kalifává minősítette magát.

A szombaton Irak északnyugati részén végrehajtott amerikai támadás óta tartja magát a szóbeszéd, mely szerint a kalifa is az áldozatok között lehet. Arról is hírek röppentek fel, hogy az IÁ több magas rangú vezetője szintén meghalt az akcióban. Iraki politikusok csaknem biztosra veszik, hogy a légicsapásban terrorista vezetők vesztették életüket. A halálos áldozatok száma meghaladhatja a húszat, de amerikai illetékesek nem erősítették meg Al-Bagdadi halálhírét. A kalifát Washington jelenleg sokkal veszélyesebb ellenségnek tartja, mint Ayman al-Zavahirit, az Al-Kaida főnökét. Ezért már jó ideje titkos akció keretében vadászik rá.

Ennek keretében került sor a hétvégén a gépkocsioszlop elleni támadásra, ahogyan néhány másik akcióra is Nyugat-Irakban. Szemtanúk szerint egyik támadásban az amerikaiak lebombáztak egy épületet, amelyben valószínűleg az IÁ több magas rangú tisztségviselője tanácskozott. A támadások hírét Irakban megerősítették, de azt nem, hogy az IÁ-vezérek gyűlésére is lecsaptak volna.

Annyi azért bizonyos, hogy az IÁ elleni titokzatos műveletet azután hajtották végre, hogy Barack Obama amerikai elnök bejelentette: megkétszerezi a jelenleg Irakban állomásozó 1500 katonájának a számát. A már Irakban szolgáló amerikai erők a helyi és a kurd erőknek nyújtanak – főként tanácsadói és kiképzési – segítséget az IÁ elleni harcban.

A 2011-es iraki kivonulás után Obama az idén nyáron kényszerült arra, hogy ismét csapatokat küldjön a helyszínre, amikor kiderült, hogy a kormányhadsereg képtelen feltartóztatni a szélsebesen előrenyomuló IÁ fegyvereseit. Az USA által korábban kiképzett és hatalmas összegekből felfegyverzett iraki hadsereg komoly veszteségeket szenvedett el az IÁ-tól, majd a kezdeti kudarcok után teljesen szétszóródott, felbomlott.

Az amerikai elnök minél előbb útnak szeretné indítani még 1500 katonáját, de ehhez meg kell szereznie a Kongresszus beleegyezését. Ha ez sikerül, először vezényelnének amerikai katonai tanácsadókat a nyugat-iraki Anbar tartományba, ahol a legsúlyosabb harcok dúlnak az IÁ fanatikus harcosai és az iraki biztonsági erők között.

Obama 1,6 milliárd dollárt is kért a Kongresszustól egy Iraki Kiképző Alap létrehozására, és további pénzösszegeket az IÁ elleni harchoz.