2024. április 26., péntek

Venezuela kőolaj-behozatalra szorul

Venezuela is arra kényszerül, hogy üzemanyagot importáljon szükségleteinek kielégítésre – írja a Tanjug hírügynökség. Szakértők szerint az a tény, hogy a világon legnagyobb kőolaj-tartalékokkal rendelkező országnak is importálnia kell az üzemanyagot, hűen tükrözi a gazdasági összeomlást, amely a dél-amerikai országot fenyegeti.

Az ország kőolajipara jelenleg képtelen annyi üzemanyagot termelni, amennyi szükséges számára. Ez az eset még egy újabb „csapás” a dél-amerikai állam gazdaságára. A gazdasági leépülés jele, hogy tavaly már olyan alapvető termékekből is hiány köszöntött be, mint amilyen az élelmiszer, a gyógyszerek és a toalettpapír. Szakértők szerint a „fekete arany” árának esése viselte meg Venezuela kőolajiparát, viszont arra is rámutattak, hogy a volt és a jelenlegi államelnök idevágó politikája is hozzásegített a jelenlegi helyzet kialakulásához.

Mint ismeretes, Hugo Chavez, Venezuela előző elnöke államosította a teljes kőolajipari szektort, az innen származó bevételt pedig szociális programok megvalósítására fordította, mit sem törődve a szektor korszerűsítésével. Jelenleg az ország 2,7 millió hordó üzemanyagot állít elő évente, amely 13 százalékkal alacsonyabb az 1999-es termelési átlagtól, amikor is Chavez vette át az irányítást Venezuelában. Szakértők úgy vélik, a megboldogult Chavez és kormánya hibás politikáját utódja, Nicolas Maduro sem lesz képes helyrehozni.