2024. március 29., péntek

A magyar–szerb kapcsolatokról tárgyalt Belgrádban Budai Gyula

A magyar–szerb kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt szerdán Belgrádban Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargó miatt szükséges külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos.

Budai Gyula egynapos belgrádi tartózkodása során tárgyal Juhász Attilával és Danilo Golubovićtyal, a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium államtitkáraival.

A miniszteri biztos csütörtökön az MTI-nek beszámolt arról, hogy vendéglátóinak áttekintést adott a magyarországi almapiac helyzetéről. Elmondta, hogy a magyar kormány döntése alapján az idén 200 ezer tonna almát vásárol fel a magyar gazdáktól a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., amelyből almasűrítményt gyártanak három magyarországi telephelyen.

Budai Gyula a jó minőségű magyar alma szerb piacra juttatásához kért segítséget Juhász Attilától, aki felajánlotta, hogy felveszi a kapcsolatot a nagyobb üdítőitalokat gyártó vállalatokkal is.

A politikus jelezte, hogy Szerbia a sertéstenyésztésben is kész együttműködni Magyarországgal, és fontosnak tartja az állat- és növény-egészségügyi együttműködés szorosabbá tételét is. Rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság fejlesztésével megakadályozhatnák a lakosság elvándorlását a szerbiai falvakból.

Budai Gyula tájékoztatása szerint a Danilo Golubovićtyal történt egyeztetésen hangsúlyt kapott, hogy az Oroszország által elrendelt embargó miatt Magyarország számára különösen fontos az együttműködés Szerbiával.

A szerb államtitkár köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak az eddigi együttműködésért a két ország között már megnyitott határátkelők és a Budapest–Belgrád vasútvonal felújításával kapcsolatban is.

Az államtitkár jelezte: várják a magyar befektetőket Szerbiába! A szerb fél ígéretet tett arra, hogy listát készít azokról a szerb vállalatokról, amelyekkel a magyar befektetők fel tudják venni a kapcsolatot – közölte a miniszteri biztos.