2024. április 25., csütörtök

,,A szülők merjenek lépni”

Megoldódik a szabadkai autista diákok ügye – Az iskolákba okleveles defektológus foglalkozik majd a magyar diákokkal

Minden jel szerint rendeződik azoknak a hatodikos, hetedikes autista diákoknak a sorsa, akik a szabadkai Žarko Zrenjanin Gyógypedagógiai Általános és Középiskolába járnak. A 11 diákot az iskola nemrégiben kinevezett igazgatónője át akarta helyezni a Banijai utcába, a szellemi fogyatékkal élő felnőttek napközijébe. A szülők ebbe nem voltak hajlandóak belenyugodni, Maglai Jenőhöz, Szabadka polgármesteréhez és a médiához fordultak. Az igazukért harcoltak, mert a gyerekeiknek törvényes joguk van az iskolai oktatásra, a napköziben pedig megfosztották volna őket ettől a lehetőségtől. Arról nem is szólva, hogy a napköziben nincs logopédus, fejlesztő pedagógus (reedukátor), tehát e szakemberek segítségét is elvesztették volna.

Az iskola igazgatónője és a szülők a szabadkai önkormányzat közreműködésével megállapodásra jutottak. A napközibe az említett hatodik és hetedik osztályból csak a felnőtt korú diákok kerülnek áthelyezésre. A fiatalabbak pedig maradnak a gyógypedagógia iskola központi épületében, ahova eddig is jártak, abba az osztályba kerülnek, ahová a képességeik szerint a szakemberekből álló bizottság felmérése alapján tartoznak. Tehát továbbra is osztályokba járnak majd, megfelelő oktatásban is részesülni fognak.

– Endre fiunk 13 éves, hatodikos. Október 31-én közölték velünk a szülőértekezleten, hogy november 3-ától, hétfőtől a napközibe kell járniuk. Ez sokkolt bennünket, mert ez egy nagyon jó osztály volt, magyar, roma és szerb ajkú gyerekekkel, mindét nyelvet kiválóan beszélő pedagógus foglalkozott velük. Nem tudtunk belenyugodni, annál is inkább, mert az autista gyerekek specifikusak, a szociális hálójukat maguk alakítják ki, ha ezt megbolygatják, nem folyhat velük megfelelő munka tovább. Ha kikerülnek az adott tanteremből, ahova évek óta járnak, ha elvesztik a biztonságot adó megszokott környezetüket, visszaeshetnek. A szakemberek szerint ez nagyon kritikus időszak az életükben, mert a gyerekeknek, akiknek valamilyen sérülésük van, a 3-4 éves és a 12–14 éves kor a kritikus – magyarázta Lévay Szófia, az egyik érintett diák édesanyja. Mint mondta, Maglai Jenő polgármester Fehérvári Magdával, a társadalmi tevékenységek titkárságának vezetőjével egyetemben fogadta a szülőket. Mint megtudtuk, melléjük álltak a sérült gyerekekkel foglakozó civil szervezetek, például az Autista Személyeket Segítő Egyesület.

– Az ügy tanulsága, hogy azok a szülők, akik ehhez hasonló problémával küzdenek, merjenek lépni, járjanak utána a dolgoknak, ne féljenek – hallottuk Lévay Szófiától.

A napköziben levő személyek szülei sem örültek volna annak, ha mind a 11 diákot oda helyezik át: az egyik szülő, Ivana Brašić szerint már így is teljes kapacitással működik az intézmény, és az iskolavezetőség elképzelése az volt, ha ők oda kerültek volna át, akkor emiatt két váltásban fogadták volna az ő felnőtt korú gyerekeiket, 4-4 óra hosszára, a mostani 8 órás ellátás helyett. Másrészt viszont tudomása szerint szabályellenes, hogy nagykorúak és kiskorúak egy csoportban legyenek. A napközis szülők fájlalják, hogy a napköziből az egyik nevelőnőt a központi iskolába helyezték át, holott 12 éven át ragyogóan foglalkozott az ide járó szellemi fogyatékkal élő felnőttekkel.

Dragana Vučković, a Žarko Zrenjanin Gyógypedagógiai Általános és Középiskola igazgatója a szabadkai önkormányzatban és a szülőkkel folytatott megbeszélések miatt írásban kérte kérdéseinket. A nemrégiben kinevezett igazgatónő azt hangsúlyozta, hogy a korábbi iskolavezetőség az autista gyerekek oktatását úgy szervezte meg, hogy az nélkülözött mindent törvény által megszabott követelményt. (Beiskolázásuk óta változtak az előírások). Mint kiemelte, a hatodik és hetedik osztályosok szüleivel folytatott megbeszélés, amelyen megtárgyalták a további lépéseket, nagyon konstruktív légkörben zajlott, megállapodtak, ezekkel a diákokkal hogyan fognak az erre felkészült szakemberek a jövőben foglalkozni. Mint hangsúlyozta, az iskola az illetékes intézményeknek tartozik felelősséggel, és a részükről egyetlen kifogás sem érte a munkájukkal kapcsolatban őket, senki sem mutatott rá arra, hogy bármely törvény rendelkezéseit megsértették volna. A gyógypedagógia iskola diákjaival való munka igen összetett, és a szakmai dolgokat rá kell bíznunk e szakemberekre. Ő arra törekszik, hogy minden döntését a lehető legnagyobb felelősséggel hozza meg.

 Mint tudjuk, vannak olyan fogyatékkal élő gyerekek is, akik a tömeges általános iskolákban járnak. Ezeknek az inkluzív oktatásban részt vevő gyerekeknek joguk van a szakember segítségére. Egyes iskolákba a Žarko Zrenjanin Gyógypedagógiai Általános és Középiskolából érkeznek defektológusok, akik szakmai támogatása fontos e diákok számára. A minap egy szülőtől a magyar diákok esetében jelentkezett problémáról értesültünk, hogy az utóbbi időben nem érkeztek e mintegy 15 érintett diákhoz a szakemberek, mert a két szakember nem honosított oklevele miatt merültek fel problémák.

Dragana Vučković igazgatónő a következőt válaszolta e kérdésünkre:

– A magyar ajkú tanulók is ugyanolyan jogokat élveznek, mint a más nemzetiségűek. Éppen ezért magasan képzett szakemberek kell hogy foglalkozzanak velük. Az említett defektológusok oklevele nincs honosítva, ezért – minden tisztelet mellett – nem tekinthetünk úgy rájuk, mint okleveles szakemberekre. Megtorpanás keletkezett a megfelelő szakember biztosításában, de ezt áthidaltuk, és a diákok megkapják majd a megfelelő foglalkozást, hozzáállást, amely megilleti őket – áll az igazgatónő válaszában.