2024. március 28., csütörtök

A helyi médiumok sorsa

A támogatás lehetőségeiről tanácskoztak Magyarkanizsán

A tájékoztatásfejlesztési akcióterv munkaverziójáról, a médiumok függetlenségét biztosító támogatottságról és a helyi, illetve kisebbségi tájékoztatási eszközök fennmaradásának lehetőségeiről tanácskoztak szerdán a magyarkanizsai városházán. A Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (VÚFE) azzal a felajánlással kereste meg az önkormányzatot, hogy a helyi tájékoztatás alapos feltérképezése után egy lehetséges tervet dolgoznak ki, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a médiumoknak fennmaradásuk érdekében ne kelljen feláldozniuk a függetlenségüket.

– Az új médiatörvény teljesen új viszonyokat irányoz elő. A VÚFE, együttműködve négy önkormányzattal, köztük Magyarkanizsával, vállalta, hogy kidolgoz egy akcióterv-javaslatot, amely modellként szolgálhatna az önkormányzatok számára, hogy a helyi közszolgálati tájékoztatás a leghatékonyabban valósuljon meg. Hatalmas változások állnak előttünk, elsősorban a helyi hatalom és a média viszonyában, többé nem a médiaházakat pénzelnék, hanem a közérdeket, a tájékoztatást, a médiatartalmakat. Ez azt jelenti, hogy pontosan meghatározza a folyamatot, a mércéket, a kritériumokat, ami alapján a közpénzből támogatja majd a közérdeket – mondta Szerencsés Zsuzsanna, a VÚFE képviselője.

A beszélgetés során több kérdés is felmerült, hogy miként valósítható meg az elképzelés, illetve a pályáztatással veszélybe kerülnek-e a kisebbségi médiumok. Emellett kitértek Magyarkanizsára is mint specifikumra, ahol eddig is pályáztatás útján osztották szét a pénzt, és a helyi Info TV Cnesa helyzetére is, amely a Cnesa OMI keretében működő, önkormányzat által alapított médium.

– Számunkra ez nem újdonság, a magyarkanizsai önkormányzat már 2012-ben pályázat útján osztotta szét a médiumok működésére szánt eszközöket. Ebben már van tapasztalatunk, ezt fogjuk most még jobban kiszélesíteni, még részletesebben kidolgozni. Ami újdonság, az az, hogy ezentúl majd egy független szakmai bizottság fogja a pályázatokat elbírálni. Az Info TV helyzetére több megoldás is van, az egyik a magánosítás, a másik pedig, hogy a Magyar Nemzeti Tanács vállalja az alapítói kötelezettségeket és jogokat, s annak keretében működne tovább. Magyarkanizsán tavaly és az idén közel 9 millió dinárt fordított a tájékoztatásra az önkormányzat, ehhez részben pályázatok útján, részben pedig közbeszerzésen keresztül lehetett hozzájutni, gondolom, hogy a költségvetés alakulásától függetlenül biztosítani tudjuk ezt az összeget a jövőben is – mondta Sátai Róbert, az önkormányzat tájékoztatással megbízott tanácstagja.