2024. március 28., csütörtök
OLIMPIA

A NOB elnöke szerint itt az idő a változásra

Többek között az olimpiai játékok vonzóbbá tétele, modernizálása, a rendezési költségek lefaragása, egy olimpiai televíziós csatorna beindítása, valamint több sportág műsorba vétele miatt kéri Thomas Bach a nemzeti olimpiai bizottságok szervezetének (ANOC) támogatását.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2013-ban megválasztott német elnöke az ANOC bangkoki közgyűlésén elmondta: az elmúlt évben rengeteg párbeszédet folytattak, itt az idő a cselekvésre, ezért 40 pontból álló reformprogramjának elfogadását kéri.
A modernizációs tervek részleteit ebben a hónapban hozza nyilvánosságra, ugyanakkor az ANOC végrehajtó bizottsága egyhangúlag már támogatásáról biztosította Bachot. A NOB-tagok a december 8-i, monacói ülésen szavaznak róla.
"Ha meg akarjuk őrizni értékeinket, előre kell lépnünk" - mondta Bach.
A NOB-elnök reményei szerint a jövőben sikerül majd a pályázó városoknak a korábbinál kevesebb pénzből megrendezni az olimpiát. Utalt rá, hogy a 2022-es téli játékokra eredetileg hat jelentkező volt, de négy visszalépett, és csak Peking, illetve a kazah Almati maradt versenyben. Ezen kívül szeretné, ha a rendezést elnyerők - korlátok mellett - dönthetnének arról, hogy milyen sportágak kerüljenek fel a műsorra, illetve létrejönne egy olimpiai televíziós csatorna.