2024. március 29., péntek

Heti egyszer 30 perces órák?

A pedagógus-szakszervezetek remélik, hogy jövő évtől fizetési osztályok lesznek a közszférában

Mint ismeretes, az oktatásügyi szakszervezetek e hó 17-étől rövidített órák tartásával sztrájkot jelentettek be. A szakszervezetek egy része azt tervezi, hogy követeléseik érvényesítése érdekében mindennapos tiltakozásról lenne szó, a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezete esetében pedig november 17-én, majd e hó 25-én, valamint december 3-án és 11-én kerülne sor a sztrájk törvényes formájára, vagyis e napokon lennének a hozzá tartozó iskolákban 30 perces órák. A tartomány területén az iskolák egy része ehhez a nagy szakszervezethez tartozik, mégpedig az Oktatásügyi Dolgozók Vajdasági Független Szakszervezete révén.

Hadži Zdravko Kovač, a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára közleményében arról értesítette a vajdasági szakszervezeti tagságukat, hogy december 11-én, a sztrájkkal egy időben Belgrádban tiltakozó nagygyűlést is tartanának, hisz ez még megelőzi a 2015-ös költségvetésről szóló törvény elfogadását.

Mint a szakszervezeti vezetőségük leszögezte, két alapvető követelésre kell a hangsúlyt fektetni: arra, hogy megszülessen és január elsejétől életbe is lépjen a közszférára vonatkozóan a fizetési osztályok meghozatalára vonatkozó törvény, valamint az általános iskolákra, a középiskolákra és a diákotthonokra vonatkozóan az ágazati kollektív szerződések megkötése.

Tekintettel arra, hogy a költségvetés átütemezése október 27-én lépett életbe, a magasabb fizetésért folyó harc helyett ésszerűbb a nyaralási pótlék és az egytálétel-hozzájárulás kifizetéséért küzdeni, amelyet már hosszabb ideje nem folyósítanak az oktatásügyi dolgozóknak. Ha a fizetési osztályokra vonatkozó törvény hatályba lépne januártól, akkor az oktatásügyi dolgozók decemberi fizetésén már éreznék a hatását.