2024. április 20., szombat

Kivándorlóblues

Telt házas volt a Zen klub vitaestje
Mezei Szilárd, Szepesi Zoltán, Guzsvány Szilveszter, Sutus Áron, Mezei Zsófia (fotó: Press Szó)

Mezei Szilárd, Szepesi Zoltán, Guzsvány Szilveszter, Sutus Áron, Mezei Zsófia (fotó: Press Szó)

Menni vagy maradni? Erre a kérdésre próbáltak kisebb-nagyobb sikerrel választ találni a zentai Zen klub Nyitott fórum című kulturális és közéleti programsorozata szerdai nyitórendezvényének a vendégei: Guzsvány Szilveszter Magyarországról hazaköltözött vállalkozó, Mezei Szilárd zeneművész, Szepesi Zoltán pszichológus és persze az est közönsége. (Talán jó lett volna egy külföldön élő hazánkfiának is esélyt adni.)

A közösségünket érintő legidőszerűbb és legégetőbb kérdés fejtegetésére sokan voltak kíváncsiak. A vitafórum kezdetére ugyanis kicsinek bizonyult a népszerű zentai szórakozóhely, nemcsak a helybélieket érdekelte a téma, hanem sokan érkeztek a környező községekből és a távolabbi magyarlakta városokból is.

Az est folyamán ismertették egy közvélemény-kutatás adatait, amelyet a közelmúltban végeztek zentai és magyarkanizsai középiskolás diákok között. A felmérés készítői egyebek között kíváncsiak voltak a fiatalok migrációs hajlandóságára is. Kiderült, hogy a válaszadók 44 százaléka lenne hajlandó munkavállalás céljából átköltözni másik szerbiai városba, és 80 százalékuk menne külföldre. A kutatás során az is kiderült, hogy hazánkban a fiatalok 50 százaléka vállalna a végzettségének nem megfelelő munkát, külföldi munka esetében már 70 százalékra nőtt ez az arány – mondta el többek között a kutatás eredményeiről Szepesi Zoltán.

A tizenhárom évig Budapesten élő, majd hazatérő és sikeres vállalkozásba kezdő Guzsvány Szilveszter az est folyamán saját tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, s felvázolt egy olyan modellt, amely megélhetést adna mindazok számára, akik egzisztenciális okokból vándorolnak el. Szerinte a betevő falat előteremtése az alapvető feltétele az emberek itthon maradásának. Ezért mindazoknak a vállalkozóknak, akiknek lehetőségük van erre, nem a munkaerő kihasználásában kellene gondolkozniuk, hanem abban, hogy minél több ember számára biztosítsanak munkát. Elmondása szerint vállalkozótársával, Vijatov Andrással ők is ezt a vonalat képviselik. Megjegyezte, hogy külön kellene választani a felsőfokú végzettségű szakemberek és a szakmunkások kivándorlásának a kérdését, mert ez utóbbiak számára a közösség mindenképpen tudna munkát adni, legalábbis az elképzelése alapján.

Az est végéig konkrét választ nem igazán sikerült találni a kérdésre. Talán a zentai pszichológus állt legközelebb a megoldáshoz. Szerinte ugyanis csupán egyetlen kiút létezik, mégpedig az, hogy elfogadjuk ezt a helyzetet, s ebből igyekszünk a legtöbb jót kihozni. Szepesi szerint ez csak úgy érhető el, ha megmarad a kapcsolat az itthon maradók és az

elvándoroltak között, mivel ezen a csatornán keresztül vissza is tud jönni valami: ez lehet ismeretség, pénz, munkalehetőség, bármi, ami az itt élőkön segíthet.

A Nyitott fórum következő összejövetelét november 26-án, szerdán tartják, s a témája a vajdasági magyar könyvkiadás lesz. Sutus Áron, a vitaest moderátora Beszédes Istvánt, a zEtna internetes irodalmi folyóirat és könyvkiadó vezetőjét faggatja majd.