2024. április 19., péntek

Jövőre folytatódik az aracsi romtemplom restaurációja

Törökbecse önkormányzata szerény lehetőségeihez mérten jövőre is hozzájárul majd az aracsi kutatások és konzervációs munkálatok, valamint az archeológiai park kialakításának a költségeihez – ezt ígérte Matija Kovač törökbecsei alpolgármester a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet munkatársaival folytatott megbeszélésen. Kovač szerint az aracsi romtemplom rendkívül attraktív turisztikai látványosság lehet, ha sikerül felépíteni a köré tervezett kísérő objektumokat is.

Svetlana Bakić projektumvezető elmondta: hosszú, összetett és igen költséges projektumról van szó, ezért a szakemberek továbbra is számítanak a nemzetközi alapok támogatására, de a köztársasági művelődési minisztériumnál és a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárságnál is pályáznak majd.

Zoran Vapa, az intézet igazgatójának a tájékoztatása szerint az idei felújítási és konzervációs munkálatok még nem értek véget, és folyamatban van a napenergiával működő videofelügyelet bevezetése is, amit a Magyar Nemzeti Tanács javasolt. A négyéves programterv szerint az elkövetkező időszakban parcellacserét kell végezni, ki kell jelölni az aracsi település határait, ki kell dolgozni a területrendezési tervet és fel kell építeni a látogatóközpontot.