2024. március 28., csütörtök

Új határátkelők Románia felé

November közepéig átadják az Egyházaskér–Valkány határátkelőt is

A Csóka községhez tartozó Egyházaskér és a romániai Valkány települések között már 2013 óta havi rendszerességgel 3–10 napra megnyitották a két ország közötti államhatárt. Az elmúlt hetekben munkagépek és munkások serege lepte el az elhanyagolt állapotban lévő határátkelőt, javában tart az út kiszélesítése, az infrastruktúra felújítása, bővítése és műszaki felszerelése. A gyorsított ütemben folyó munkálatokat szerdán felkereste Balázs Ferenc, Csóka polgármestere, aki bízik benne, hogy november közepéig megindulhat a forgalom Egyházaskér és Valkány között.

– Az elmúlt több mint egy év sorozatos határnyitása, az átkelések száma bizonyította, hogy igenis igény van az állandó, mindennap átjárható határátkelő megnyitására Egyházaskér és Valkány között. Lassan egy hónapja kezdődött meg a határon átvezető út felújítása, az ellenőrző pont kétszer kétsávosra való kiszélesítése, ahol az útlevélkezelés fog történni egy határőrbódé felállításával. A nyár óta folyamatosan van víz és áram az átkelőhelyen, amelynek megvilágítására még lámpaoszlopokat kell felállítani, az ügyeletes vámszervek meglévő épülete is megújul.

A községi költségvetésből több mint tízmillió dinárt fordítunk a határátkelő kiszélesítésére és felszerelésére, a számítógépek, szkennerek és egyéb telekommunikációs eszközök és a bútorzat beszerzésére. A műszaki berendezéseket a határrendőrség szereli föl. Új automata sorompókat helyezünk üzembe, és rendezni kell a környék zöldövezetét, majd az átkelő köré kerítést kell emelni. Az út aszfaltozását a Szerbia Útjai közvállalat végzi. A költségekhez a tartományi fejlesztési titkárság is hozzájárul egymillió dinárral. A határátkelő megnyitásának költségei 30 és 40 millió dinár közötti összeget tesznek ki.

Az egész észak-bánáti régió fejlődése szempontjából nagyon sokat fog jelenteni az Egyházaskér és Valkány közötti nemzetközi határátkelő. A romániai oldalon a határtól mintegy 20 kilométerre fekszik az első nagyobb város, Nagyszentmiklós, Bartók Béla szülőhelye. Jelentősen lerövidül az út Temesvár irányába, sőt Kelet-Magyarország is közelebb kerül hozzánk. A határforgalom felélénkülése magával vonja a kereskedelem és a gazdaság élénkülését is.

Az egyházaskéri határátkelő megnyitásával egyidejűleg megnyílik a határátkelő Nagykikindánál Nákófalva és a romániai Nagykomlós, valamint a szécsányi községben Módos és a szomszédos Fény között. Mind a három határátkelő nemzetközi lesz, ami azt jelenti, hogy Szerbia és az EU-tagországok minden állampolgára igénybe veheti – mondta a Balázs Ferenc.

Az Egyházaskér–Valkány határátkelőnél gyors ütemben folyik a munka, a határidő igen szoros, november közepéig üzembe kell helyezni a határátkelőt, mivel utána megváltoznak az EU Romániára vonatkozó határnyitási előírásai. Romániai nemzetközi repterei bekerülnek a schengeni övezetbe, és szigorodnak a határátkelők megnyitási feltételei.