2024. április 19., péntek

Szolgálni az irodalom ügyét

Bobory Zoltán székesfehérvári költő volt a szabadkai Csáth-kör vendége

Bobory Zoltán székesfehérvári íróval, költővel találkozhatott kedden este a közönség a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében. Bobory Zoltán szívügye a határon túli magyar irodalommal való kapcsolattartás – tudtuk meg a beszélgetést vezető Bata Jánostól –, ugyanis immár másfél évtizede fő szervezője Székesfehérváron a Határon Túli Magyar Irodalmi Napoknak.

– Amikor a határon túli magyar irodalomról, a megmaradásról van szó, akkor kétség nem fér hozzá, hogy ezt az ügyet szolgálni kell. Mi is mindig rengeteg erőt kapunk azoktól a határon túli magyar irodalmároktól, akiket meghívunk – mondta Bobory Zoltán.

Amikor határon túli területre látogat, mindig megkoszorúzza a magyar áldozatok emlékhelyeit. Ez alkalommal Virág István apátplébános az 1944-es megtorlások egyik horgosi mártírja emlékhelyére helyezte el koszorúját. Bata János azt is elmondta a vendégről, hogy ő kezdeményezte még 1988-ban egy zarándokút megszervezését a Don-kanyarba. Mint a költő kifejtette, nincs hozzátartozója, aki ott esett el, de a II. magyar hadsereg 136 ezer halott katonája okán érintettnek érzi magát, érintettek vagyunk.

Az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Körének versmondói – Basity Gréta, Bencsik István, Miklenovics Aranka, Némedi Imre, Pásztor Anasztázia – adtak ízelítőt Bobory Zoltán költészetéből. Közreműködött: Görög Noémi (zongora), Milena Radović (gordonka). Az estet Horváth Emma rendezte.