2024. április 19., péntek
AMERIKAI „FÉLIDŐS” VÁLASZTÁS

Obama kész együttműködni a kongresszussal

Barack Obama amerikai elnök kijelentette, az amerikai gazdaság gyarapítása érdekében kész a lehető leghatékonyabban együttműködni a kongresszussal, amelynek mindkét házában – a „félidős” választások eredményképpen – a republikánusok kerülnek többségbe. Egyúttal előrebocsátotta, hogy lesznek konfliktushelyzetek.

Obama valószínűsítette, hogy egyes intézkedései nem nyerik majd el a kongresszus tetszését, és esetenként megvétózhat bizonyos törvénytervezeteket (Fotó: Beta/AP)

Obama valószínűsítette, hogy egyes intézkedései nem nyerik majd el a kongresszus tetszését, és esetenként megvétózhat bizonyos törvénytervezeteket (Fotó: Beta/AP)

A demokrata párti elnök állítása szerint meghallotta a választók üzenetét, mint ahogy azét a kétharmadét is, amely nem ment el szavazni. Úgy vélekedett, az amerikaiak azt akarják, hogy Washington végezze el a feladatát. Kifejezte készségét, hogy meghallgatja a republikánusok közös kormányzásra vonatkozó javaslatait. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem adja fel prioritásait, mint amilyen a munkahelyteremtés és a bevándorlási rendszer reformja. A republikánusok hangsúlyos figyelmeztetése ellenére sem mondott le arról, hogy az illegális bevándorlók kitoloncolásának korlátozása és a határbiztonság növelése érdekében egyoldalú határozatokat hozzon.

Az elnök az együttműködés lehetséges területeként a munkahelyteremtést, az infrastruktúrafejlesztést, az adóreformot, valamint az export és a minimálbér emelését nevezte meg. Lehetségesnek mondta, hogy megvétóz törvénytervezeteket, mint ahogy azt is, hogy egyes intézkedései nem nyerik el a kongresszus tetszését. Közölte azt is: a jelenlegi összetételű kongresszustól azt várja, hogy jóváhagyja az ebola elleni küzdelemhez szükséges forrásokat, új felhatalmazást adjon az Iszlám Állam elleni katonai fellépéshez, és elfogadja a pénzügyi év hátralevő részének finanszírozását (a jelenlegi átmeneti büdzsé december végéig hatályos).

Obama gratulált Mitch McConnellnek ahhoz, hogy ő lesz a januárban felálló szenátusi republikánus többség vezetője. A szenátort egyenes embernek nevezte, aki sohasem tett olyan ígéretet, amelyet ne tartott volna be. McConnell sajtóértekezletén kifejezte abbéli reményét, hogy sikeresen együttműködhet az elnökkel. Kijelentette: nem várja, hogy az elnök a republikánus többségű szenátus minden kezdeményezésével egyetértsen, és arra számít, hogy Obama meg fog vétózni több republikánus kezdeményezést. Szerinte ugyanakkor a republikánusok nem fogják megbénítani a kormányzatot, és nem hagyják, hogy technikai csődhelyzet alakuljon ki. Ebben az is a segítségükre lesz, hogy a 2016-os költségvetés-tervezetet már egy olyan kongresszus terjeszti elő, amelynek mindkét házában a republikánusok vannak többségben.