2024. április 20., szombat
AMERIKAI „FÉLIDŐS” VÁLASZTÁSOK

Obama megbeszélésre hívta a kongresszus vezetőit

Barack Obama amerikai elnök péntek délutánra a Fehér Házba hívta a kongresszus mindkét házának a pártcsoportjainak a vezetőit, miután a „félidős” választások nyomán a republikánusok az általuk 2010-ben elnyert képviselőház mellett a szenátusban is többségbe kerültek.

A 100 fős szenátusban a republikánusok legalább 52 mandátumot szereztek és még további egy vagy két államban könyvelhetnek majd el győzelmet. A 435 fős képviselőházban az elnök ellenzékének legalább 246 mandátuma lesz. A Republikánus Párt a II. világháború óta nem tett szert ekkora fölényre a törvényhozás e kamarájában.

A republikánusok sikeresen szerepeltek a kormányzóválasztásokon is. Amellett, hogy diadalt arattak a legkiélezettebb, floridai küzdelemben, elhódították Obama hátországa, Illinois és a hagyományosan demokrata Maryland első számú vezetői pozícióját is.

Az amerikai kommentárok zöme szerint a jelentős republikánus előretörés a választók – válságról válságra bukdácsoló – elnökkel szembeni elégedetlenségének kifejeződése volt. A választások eredményeképpen kormányzásának utolsó két évére erősen beszűkül politikai mozgástere, hat évvel azt követően, hogy a demokratáknak a változást ígérő Obama első választási győzelme nyomán marginalizálták a republikánusokat, majd keresztülvitték az egészségügy és a Wall Street reformját, valamint hatalmas gazdaságélénkítő csomagot fogadtak el.

A Reuters és az Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 75 százaléka azt vallja, a demokrata kormányzatnak „újra kell gondolnia” az Egyesült Államok előtt álló legfontosabb problémákhoz való hozzáállását, 64 százalék pedig úgy gondolja, az elnöknek személycseréket kell végrehajtania a kabinetjében. Obama kormányzati teljesítményével a válaszadók mintegy 40 százaléka volt elégedett.

Száz nő a képviselőházban

Az Egyesült Államok történelme során eddig sosem tapasztalt arányban képviseltetik magukat a nők a törvényhozásban: a „félidős” választásokon a demokrata párt színeiben induló Alma Adams megválasztásával kereken százra emelkedett a kongresszus nőtagjainak a száma. Adams az észak-karolinai 12. kongresszusi körzetben aratott győzelmet. (A képviselőháznak 435, a szenátusnak pedig 100 tagja van.)

Nem csupán Adams diadala mérföldkő az amerikában politizáló nők számára. Joni Ernst republikánus jelölt személyében először került be női háborús veterán a szenátus tagjainak sorába, egyben ő Iowa első szenátornője. Párttársa, Shelley Moore Capito Nyugat-Virginia első női szenátora lett. A New York-i Elise Stefanik lett a legfiatalabb nő, akit valaha beválasztottak a kongresszus tagjai közé, és egy 18 éves lány, Saira Blair a legfiatalabb jelölt, akit valamely szövetségi állam törvényhozása tagjává választottak.

Elemzők szerint a republikánusok a fordulatot követően nagyobb bizakodással készülhetnek a 2016-os elnökválasztásra. Esélyeiket várhatóan nagyban befolyásolja majd, hogy az ország zökkenőmentes működtetése érdekében készek lesznek-e kompromisszumokra az elkövetkező két évben. „Ez a kormányzat túl sokáig próbálta megmondani az amerikaiaknak, mi a jó a számukra, majd másokra hárította a felelősséget, ha a politikája kudarcot vallott” – jelentette ki győzelmi beszédében Mitch McConnell szenátor, aki a felsőházi többség következő vezetője lesz.

„El kell intéznünk az ügyeinket... ezeket az elnök íróasztalára kell tennünk, és rávennünk, hogy döntéseket hozzon” – hangoztatta Chris Christie, New Jersey állam kormányzója, aki kulcsszerepet játszott a félidős választási kampányban és várhatóan pártjának egyik elnökjelölt-aspiránsa lesz.

Sajtóértesülések szerint az elnök külpolitikájával szemben rendkívül kritikus John McCain szenátor, volt republikánus elnökjelölt kerül a szövetségi felsőház katonai bizottságának élére, és minden bizonnyal szorgalmazni fogja, hogy amerikai szárazföldi erőket vezényeljenek Szíriába és Irakba az Iszlám Állam elleni harcra. A külügyi bizottság vezetője Bob Corker lehet.

A költségvetési bizottság élére várhatóan Thad Cochran, a pénzügyiére Orrin Hatch, az energetika és a természeti kincsek ügyében felelős testület élére Lisa Murkowski kerülhet. A környezetvédelmi és közmunkaügyi bizottságot a jelek szerint Jim Inhofe, a belbiztonságit Ron Johnson, az igazságügyit Chuck Gassley, az egészségügyi, közoktatási és munkaügyit pedig Lamar Alexander vezeti majd. Richard Burr szenátor a hírszerzési és a veteránügyi bizottság vezetése között választhat.