2024. április 20., szombat

Végtelen kifinomultság

Zentán megnyílt Lality Csaba Plakátok című kiállítása

A zentai Művelődési Ház kiállítási termében hétfő este nyílt meg Lality Csabának, az újvidéki Művészeti Akadémia negyedéves hallgatójának Plakátok című kiállítása, amelynek mottójául az alkotó és a szervezők Leonardo Da Vinci azon gondolatát választották, miszerint az egyszerűség egyenlő a végtelen kifinomultsággal.

Ennek jegyében a tárlaton minimalista stílusjegyeket viselő, digitális eljárással készült plakátokat láthat a közönség, ugyanis az alkotások jellegzetességei az egyszerű, mégis sokatmondó, letisztult formában és színvilágban rejlenek, hangsúlyozta a kiállítást megnyitó Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója, hozzátéve: a tárlat anyagának megtekintése közben a nézők fontos kérdésekre kaphatnak választ, illetve ezen kérdések megválaszolására maguk is erőt meríthetnek a plakátokból, amelyek nem elsősorban válaszokat kínálnak, sokkal inkább kérdéseket vetnek föl, amelyekre maguk a nézők adhatják meg a feleleteket.

– A plakáttervezés mint művészeti ág iránt két évvel ezelőtt, 2012-ben kezdtem el komolyabban érdeklődni, amikor az V. Nemzetközi Plakátbiennálén kiállították az egyik munkámat, aminek köszönhetően mind komolyabban kezdtem vele foglalkozni, és a mai napig a gondolkodásmódom egyik meghatározó elemét képezi. A plakátjaim digitális eljárással készültek, és annak a közel négy év munkájának a gyümölcsét ölelik föl, amelyet az újvidéki Művészeti Akadémián töltöttem, és amelynek során neves szakemberek segítették a fejlődésemet. Ezek a plakátok nagyon egyszerűek, mondhatni, minimalista jellegűek. Különböző témákat dolgoznak föl, a politikától kezdve a különféle társadalmi kérdésekig, tehát egyfajta társadalomkritikának is nevezhető mindaz, ami fellelhető rajtuk – magyarázta a kiállításmegnyitót követően Lality Csaba, akinek kiállítása november 7-éig munkanapokon délelőtt 10 és 12, délután pedig 5 és 7 óra között várja az érdeklődőket.