2024. március 28., csütörtök

Legalizálták a marihuánát Oregonban, Alaszkában és a fővárosban

Oregonban és Alaszkában továbbá az amerikai fővárosban, a félidős választásokkal egy időben tartott népszavazáson többséget kapott a marihuána legalizációja, így a szóban forgó két szövetségi államban, valamint Washington D. C.-ben a jövőben szabad lesz annak személyes célú élvezeti cikként való birtoklása. Floridában ugyanakkor megbukott a marihuána orvosi célú használatának legalizálásáról rendezett voksolás.

A marihuána-legalizációt propagáló oregoni, Measure 91 mozgalom tagjai ünnepelnek Portlandben (Fotó: Beta/AP/The Oregonian)

A marihuána-legalizációt propagáló oregoni, Measure 91 mozgalom tagjai ünnepelnek Portlandben (Fotó: Beta/AP/The Oregonian)

Az északnyugati Oregonban a választók 54 százaléka mondott igent a marihuána legalizálására, míg 46 százaléka elutasítóan szavazott. Washingtonban a polgárok 65 százaléka támogatta az intézkedést és csak 28 százaléka ellenezte. Alaszkában a legalizálására a szavazók mintegy 50 százaléka mondott igent.

Az amerikai fővárosban a marihuána használatát pártoló aktivisták az utcán ünnepelték a referendum kimenetelét. Washington D. C.-ben a legalizálás kérdésében a fővárosi kerületet felügyelő kongresszusé lesz az utolsó szó. Itt személyenkénti két uncia (56,7 gramm) marihuána és hat növény, Oregonban nyolc uncia (226,8 gramm) és négy növény, Alaszkában pedig egy uncia (28,35 gramm) és hat növény legalizálásáról szólt a népszavazás.

Az Egyesült Államok két nyugati államában, Coloradóban és Washingtonban már két évvel ezelőtt megszavazták egy referendumon a kannabisztermékek élvezeti cikként történő használatának engedélyezését. A szövetségi törvény szerint egyébként továbbra is tilos a kannabisz fogyasztása, eladása és birtoklása, de mintegy 20 államban már részben vagy teljesen feloldották a tilalmat.