2024. április 25., csütörtök

Néma üzemmódban a Nokia

Végleg eltűnik a Nokia a mobiltelefonok piacáról. Ezzel tavasz óta számolni lehetett, de a legendás hírű finn cég nagy múltú és közismert telefonkészülék-gyártó részlege a vártnál sokkal korábban tűnhet el a süllyesztőben. A Nokia márkanevet a mobiltelefonok piacán a cég új tulajdonosának, a Microsoftnak a neve váltja fel. Az amerikai szoftveróriás ugyanis a tavasszal bekebelezte a Nokia mobiltelefonos üzletágát; csaknem 7,2 milliárd dollárt fizetett érte áprilisban.

A finn cég többi részlege, amelyeket a Microsoft nem vásárolt meg, a jövőben is Nokiaként fog működni. A jól ismert finn multinacionális cég tehát nem tűnik el teljesen, de már csak a távközlési berendezések fejlesztésével és bizonyos szolgáltatások (így az online térképalkalmazások és navigációs megoldások) piacán folytatja tevékenységét. Természetesen továbbra is Nokiaként, és eredeti telephelyén, Finnországban.

A mobilrészleg nélkül maradt vállalat egyébként jól teljesít. A minap arról számolt be, hogy a piaci várakozásoknál jobb eredményt ért el a harmadik negyedévben.

A mobiltelefon üzletága azonban végleg a múlté, s nemcsak attól, hogy elnevezést váltott, vagyis felvette az új tulajdonos nevét, hanem attól is, hogy az amerikai tulajdonos az utóbbi fél évben teljesen elfordult a Nokia múltjától. Sőt, megszegte a felvásárláskor tett ígéretét is, mely szerint a mobiltelefonok tíz évig viselik a Nokia márkanevet.

A nyár derekán tömeges elbocsátásokat is bejelentett. Ennek részeként elküldte a cég 18 000 alkalmazottját. Többségük, csaknem 12 500 személy, a Nokia mobilrészlegében (vagyis a volt finn cégben) kapott felmondást.

A Nokia csak az egyik áldozata a nagy átalakításnak. Az amerikai vállalat a Nokiával együtt vonta ki a forgalomból a Windows Phone (saját) márkanévvel forgalmazott mobiljait is. A Microsoftnál más fontos változtatások is történtek az utóbbi időben. Az átalakítások révén nagyobb figyelmet kíván fordítani a mobil platformokra, és gőzerővel folytatja a Windows 10 operációs rendszer fejlesztését is, amellyel akár ismét piacvezetővé válhat.

Az eddig Nokia Lumiaként ismert, illetve árult okostelefonok ezentúl Microsoft Lumia néven kerülnek a boltokba. A Nokia márkanév megszüntetésével a Microsoft új mobiltelefonjain már csak az amerikai cég ismert logója lesz látható.

Hírek szerint a Nokia márkanév először Franciaországban kerül le a mobilkészülékekről. Az amerikai piacon a karácsonyi kampány alatt fogják visszavonni a piacról, majd a többi országból is, s ezáltal a jól ismert név végleg kikophat az okostelefonok világából.