2024. április 18., csütörtök

Az olcsó citrom nem rossz citrom

A citrom árának drasztikus csökkenése nem annak köszönhető hogy mérgezett szállítmány érkezett az országba, hanem annak a következménye, hogy a vezető importországokban véget ért e gyümölcs betakarításának ideje – nyilatkozta a Tanjugnak Evica Mihaljević, a Szerbia Gyümölcsei társulás koordinátora.

– Valójában az árcsökkenés sem olyan drasztikus, és csak az egyszerű piaci kereslet-kínálat folyamatainak eredménye. Azért került augusztusban e déli gyümölcs kilogrammja 350–400 dinárba, mert az importőrök számára nem tudták teljes egészében szavatolni az ellátást. A mostani 130–180 dináros ár reális ebben az időszakban – magyarázta Mihaljević.

Mint megjegyezte, a végleges következtetések levonása előtt mindenképp meg kell várni a mezőgazdasági tárca illetékes szerveinek elemzését.

Ezzel ellentétben Vesna Pantić Palibrk, az élelmiszer-biztonsági ellenőrök fővárosi egységének vezetője a Blic napilapnak adott nyilatkozatában arra mutatott rá, hogy nemcsak a citromot, de a narancsot és a mandarint is évek óta kezelik a nagy felhajtást keltett Imazalil gombaölővel, hiszen ezáltal lehet megürizni a gyümölcs frissességét.

– Az ilyen lassú hatást kifejtő vegyszerek használata engedélyezett, a hatóanyagok azonban lerakódhatnak a gyümölcs héjában, ezért áruba bocsátás előtt kötelező felhívni a figyelmet arra, hogy a héjat nem szabad felhasználni, illetve elfogyasztani. A gombaölő nem gyakorol közvetlen veszélyt az emberi szervezetre, de hosszabb távú fogyasztása növelheti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát – magyarázta a szakértő.

A szakemberek arra hívják fel a vásárlók figyelmét, hogy a citrommal való érintkezés után mossanak kezet, a héját ne használják fel a konyhában, és kerüljék az üdítőkben felszolgált citrom- és a narancsdarabok fogyasztását.

A fogyasztókat megnyugtató nyilatkozattal fordult a közvéleményhez Nebojša Milosavljević, a Növényvédelmi Igazgatóság igazgatója, aki tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az országba beszállított citrom és a többi citrusféle legújabb kontingensének a szokásos vizsgálatakor kiderült, hogy a déli gyümölcs fogyasztásra teljesen biztonságos. A citrombotrány miatt foganatosított rendkívüli ellenőrzések eredményét ma teszik közzé. Hozzátette: eddig minden egyes vizsgálat 0,05 százalékos méreganyag koncentrációt mutatott ki a citromban, ami jóval a tiltott határérték alatt van.