2024. április 23., kedd

Élelmiszercsomagok a zombori falvaknak

A városi rászorulóknak népkonyhai ellátást, a falvakban élőknek élelmiszercsomagot biztosít a zombori önkormányzat és a Vöröskereszt helyi szervezete. Minthogy folyamatosan nő a szegénység Zomborban, mind többen szorulnak az alapvető szociális segélyezésnek erre a formájára. A 66 ezer aktív lakos közül mindössze 20 ezren vannak munkaviszonyban. A munkanélküliség hivatalosan 26 százalékos. Egyre többen élnek mély szegénységben. Számukra a napi háromszori étkezés is megoldhatatlan.

A falvakban élő rászorulóknak szánt 550 élelmiszercsomag célba juttatását a Vöröskereszt helyi szervezete végzi. A szervezet teherautója szállította ki a helyi közösségekbe a rizst, szárazbabot, sót, fűszert, száraztésztát, cukrot, kukoricalisztet, borsó- és zöldbabkonzervet, levesport és étolajat tartalmazó csomagokat, amelyeknek az elosztása a szociális gondozó javasolta lista szerint történik.

Dr. Zoran Parčetić, a városi tanács szociális kérdésekkel és egészségüggyel megbízott tagja elmondta, ez az akció folytatása a falun élő szociális rászorultak megsegítését szolgáló projektum tavasszal megkezdett megvalósításának. Idén immár negyedik alkalommal juttattak adományt a rászorulóknak. Egy-egy csomag értéke 2602 dinár. Az év végéig még egy segélyszállítmányt terveznek, ami valószínűleg decemberben válik esedékessé, valamint azt is kijelentette, jövőre a város igyekszik növelni a segélycsomagok számát, ami arra enged következtetni, hogy a helyzet közeljövőben történő javulásában még a vezetők sem hisznek.

A városi népkonyhán napi ötszáz ebédadagot osztanak, ami korántsem elegendő, de többre nem futja. A falvakat illetően Monostorszegen legnagyobb a rászorultság, oda 87 csomagot vitt ki a Vöröskereszt teherautója, Béregre 63-at, Őrszállásra 59-et, Kerényre 57-et, Bezdánba 52-t, Bácsgyulafalvára 41-et, Csonoplyára 33-at, Nemesmiliticsre 31-et, Regőcére 29-et, Doroszlóra 28-at, Sztapárra 24-et, Gádorra 19-et, Sárira 13-at, Küllődre 11-et, legkevesebbet, 3-at pedig Harasztin osztottak szét a legrászorultabb családoknak.