2024. március 28., csütörtök

A magyar Multitest bérli a katonai ügyosztály csarnokát

Új bérlője akadt a cseh Favorit Bike bicikligyártó által korábban bérelt Topolyai úti csarnoknak: az üzemmé alakított helyiségbe a magyarországi Multitest gépei kerültek, amelyeken a gépkocsik elektromos rendszerének a teszteléséhez szükséges szerszámok készülnek majd. Az óbecsei származású igazgató, Kádár Zoltán elmondása szerint egyelőre csak ebben a csarnokban lesz termelés, de a cég kapacitásbővítést tervez.

A high-tech vállalatnak Magyarországon, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Ukrajnában, Romániában, Macedóniában és Bulgáriában is van üzeme, és folyamatosan terjeszkedik, mert hasonló profilú cégből nagyon kevés van Európában. A Multitest egyébként a gyártáson felül az értékesítést és a szervizelést is maga végzi. Óbecsén 2008 óta létezik a cég, de eddig csupán a határon túl gyártott termékek forgalmazásával foglalkozott.

Óbecsén 10-15 fővel kezdik meg rövidesen a termelést, amihez CNC marósokra, CNC esztergályosokra, elektrotechnikusokra, villamossági mérnökökre és műszaki mérnökökre van szükségük. A vállalkozásba eddig 200 ezer eurót fektettek be, de további beruházásokat is terveznek Óbecsén.

Az óbecsei önkormányzat és az újvidéki áramszolgáltató a szóban forgó telephelyre tavaly négymillió dinárt költött abban a reményben, hogy a cseh Favorit Bike működése révén ez a beruházás meg fog térülni, de a biciklik összeszerelése – a további komoly beruházási tervek ellenére – ebben az üzemben mindössze néhány hónapig tartott. Vuk Radojević polgármester szerint ennek ellenére a beruházók érdeklődése igazolta az egykori katonai ügyosztályon elvégzett önkormányzati beruházásokat, a mostani bérlővel ugyanis öt évre szóló szerződést írtak alá, mely szerint a községi kasszába havonta nettó 61 ezer dinár folyik majd be bérleti díjként.

A Multitest óbecsei igazgatója a Favorit Bike volt helyi menedzsere, Csapó Igor lesz.