2024. március 29., péntek

Kijev: A különleges jogállás visszavonása nem jelenti a harcok újraindítását

Az oroszbarát szakadárok által megszállt kelet-ukrajnai területeknek nyújtandó különleges jogállásról szóló törvény várható visszavonása nem jelenti azt, hogy a kormányerők újraindítanák a harci cselekményeket a térségben. Kijev továbbra is a békés rendezés mellett áll. A donyecki és a luhanszki „népköztársaságokban” tartott választások csapást mértek ugyanis a békefolyamatra, de azok nem hiúsították meg véglegesen – fejtette ki kedden egy sajtónyilatkozatban Oleh Medvegyev, Petro Porosenko elnök tanácsadója.

Az államfő kedd délutánra hívta össze a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanácsot (RNBO) a Kijev által törvénytelennek nevezett választások utáni helyzet megvitatására. Előzőleg bejelentette, fontolóra veszi az említett a törvény visszavonását. A jogszabály három évre biztosítana különleges státust Donyeck és Luhanszk megye azon területeinek, amelyek a szakadárok ellenőrzése alatt állnak. Ezt azonban csak azután kapnák meg, hogy előre hozott, központilag megrendezett helyhatósági választáson új önkormányzatokat és helyi vezetőket választanának december 7-én.

A parlamenti jóváhagyást követően Porosenko október 16-án írta alá a jogszabályt, amely a konfliktus békés megoldását célozta, és maga terjesztette a törvényhozás elé. Az elmúlt napokban azonban Porosenko több ízben is kijelentette, a szakadárok önkényesen megrendezett választása a békefolyamat egészét sodorta veszélybe.

Közben Donyeckben beiktatták hivatalába a „népköztársaság” (DNR) megválasztott elnökét, Olekszandr Zaharcsenkót, aki eddig a szakadár terület „miniszterelnöke” volt. Zaharcsenko beiktatása után a különleges jogállásról szóló törvény visszavonására vonatkozó szándékot kommentálva kijelentette, hogy az „Porosenko lelkiismeretét terheli”. Nevetségesnek nevezte, hogy Kijevben „hol elfogadnak, hol eltörölnek” törvényeket. A kijevi média rámutat arra, hogy miközben Donyeckben beiktatták hivatalába Zaharcsenkót, a városban folyamatosan tüzérségi fegyverek dörgése hallatszik.

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcok övezetében folyó eseményekről rendszeresen beszámoló katonai szakértő Facebook-oldalán azt jelentette, hogy az orosz hadsereg Ukrajna Donyeck megyei határánál Iszkander típusú rakétarendszereket állított fel hat kilövőállással.