2024. április 18., csütörtök

Másfélezer NATO-katona gyakorlatozik Lengyelországban

Brit-lengyel hadgyakorlat kezdődött a hét elején a nyugat-lengyelországi Zaganban, és ezzel párhuzamosan egy másik hadgyakorlat keretében amerikai nehéz harcjárművek és elit katonák érkeztek a balti-tengerparti Drawsko Pomorskieba - írta kedden a lengyel sajtó.

A Black Eagle fedőnevű lengyel-brit gyakorlaton több mint ezer brit katona és néhány száz páncélozott brit harci jármű vesz részt, a többi között Challenger típusú harckocsik és Warrior típusú gyalogsági harcjárművek is. A lengyel hadsereg mintegy ezer katonával képviselteti magát, a szárazföldi erők mellett F-16-os harci gépeket és deszantosokat is bevetnek.

A november 28-ig tartó Black Eagle-kiképzés mellett ősszel a texasi Iron Horse nevű osztag több mint 200 elit katonája érkezett M1 Abrams tankokkal és M2A3 Bradley járművekkel a Balti-tenger partján fekvő Drawsko Pomorskie-beli bázisra a Heavy Detachment fedőnevű, rotációs rendszerben zajló hadgyakorlat keretében.

A texasi katonákhoz a Rzeczpospolita napilap közlése szerint a jövő héten mintegy 300 fős, jelenleg Németországban állomásozó amerikai páncelos alakulat csatlakozik, amelyet december végén a bajorországi Vilseckben állomásozó páncélosok váltják fel. Artur Golawski alezredes, a lengyel hadsereg főparancsnokságának szóvivője úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy az amerikai katonák rotációs jelenléte 2016 végéig várható.

A nyugati országok katonáival közösen megtartott lengyelországi hadgyakorlatokat a Rzeczpospolita a NATO „keleti szárnyának” megerősítéseként értelmezi, amit Lengyelország az ukrajnai helyzet miatt követel. A lap értesülése szerint jelenleg összesen több mint 1,5 ezer külföldi katona tartózkodik Lengyelországban. Tomasz Siemoniak nemzetvédelmi miniszter a Bundeswehr részvételéről is tárgyalt a múlt heti berlini látogatásakor.