2024. április 25., csütörtök

A kormány állíthatja meg a loznicai vízszennyezést

A szerb kormány magára vállalata a Stolica antimonbányából származó bányameddő szivárgásának megállítását, jelentette be hétfőn Snežna Bogosavljević-Bošković mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter.

– Az elkövetkező napokban kidolgozzuk a rövid távú megoldást – mondta a környezetvédelmi miniszter.

Mint megjegyezte, kidolgoztak már egy tervet, és a szükséges pénzt is biztosították, valamint a közeljövőben kidolgozzák a hosszú távú megoldás tervét is. Hozzátette, hogy a szerb kormány egy ideig arra várt, hogy a bányameddő tulajdonosa, vagyis a Miroslava Bogićević tulajdonában lévő Farmakom konszern elvégezze a munka ráeső részét.

– Mivel a bányameddő tulajdonosa nem végezte el a munka ráeső részét, a szerb kormány magára vállalta a probléma helyrehozását, annak ellenére is, hogy magántulajdonról van szó – nyilatkozta Bogosavljević-Bošković.

A miniszter beszámolója szerint a Farmakom konszern nem válaszolt az illetékesek azon leveleire, követeléseire és kérvényeire, amelyekben arra kötelezték őket, hogy oldják meg a környezetszennyezés forrását. Mint megjegyezte, az illetékesek mindent megtettek, ami a hatalmukban állt, és a szakszolgálatok is folyamatosan a terepen voltak.

Mint ismeretes, a bányameddő a májusi árvizek során kezdett szivárogni a meddőhányó tárolójából, amikor is a szokatlanul nagy csapadék miatt földcsuszamlások következtében a tároló töltésén három repedés keletkezett. A tárolóból több ezer köbméter nehézfémet is tartalmazó iszap folyt ki, amely a közelben lévő Korenita patakba szivárgott. A Korenita patak a Kostajnik patakba, az pedig a Jadar folyóba torkollik. Az érintet vízfolyásokban a beszámolók szerint már szemmel látható a szennyezés mértéke.