2024. április 24., szerda

Alaptalan a citrombotrány?

Az állami szervek szerint nem mérgező a Törökországból érkező citrom – A fogyasztóvédelmi szervezetek arra szólítanak fel, hogy a polgárok ne vegyenek citromot

A mezőgazdasági minisztérium élelmiszer-ipari ellenőrei már évek óta nem végzik szabályszerűen munkájukat, és a tárca sem reagál kellő gyorsasággal az ilyen és ehhez hasonló esetekre – nyilatkozta Goran Papović, a Szerbiai Nemzeti Fogyasztóvédelmi Szervezet elnöke azzal a médiafeltevéssel kapcsolatban, amely szerint a forgalomba került citromkészlet nem felel meg az élelmiszer-biztonsági előírásoknak.

A fogyasztóvédelmi elnök szerint a gyanút alátámasztja a citrom árának drasztikus csökkenése a múlt hónapban, ugyanis egyes üzletekben kilója 130 dinárba került, augusztusban pedig elérte a 400 dinárt is.

Papović a sajtónak küldött levelében arra mutatott rá, hogy az illetékes minisztériumnak még csak élelmiszer-biztonsági kérdésekkel foglalkozó szakcsoportja sincs, amely hasonló esetekkel foglalkozna, annak ellenére, hogy már öt éve létre kellett volna hozni egy ilyen állami szervet. A média képviselőit is felelősségre vonta azért, hogy ellenőrizetlen pletykából csináltak szenzációt, pánikhangulatot keltve a fogyasztók körében.

Médiafeltevések szerint a szóban forgó, Törökországból importált citromban az Imazalil nevű gombaölő vegyszer maradványait találták meg, amely mérgező, és ha hosszabb ideig fogyasztják a szóban forgó gombaölővel kezelt terményt, rákkeltő hatású is lehet.

A fogyasztóvédelmi elnök levelében azt is kifejtette, hogy az Európai Unióban ilyen esetek nem történhetnek meg, mert a szigorú behozatali feltételek mellett még forgalomba helyezés előtt átvizsgálják a terméket. Ha bebizonyosodik, hogy az előírásoknak nem megfelelő árucikkről van szó, azt visszaküldik már a határon, tehát forgalomba se kerül.

A két napja tartó találgatásokra tegnap reagált Snežana Bošković Bogosavljević mezőgazdasági miniszter. A sajtóhoz intézett nyilatkozatában kifejtette, hogy az illetékes szolgálatok a beérkező élelmiszer minőségét a határon ellenőrzik, és ha ezek a szervek szavatolják azt, hogy a citrommal minden rendben, akkor a mezőgazdasági tárca hisz nekik és támogatja ebben a kérdésben.

Nenad Budimović, a Szerbiai Gazdasági Kamara titkára szerint nem hozható összefüggésbe a citrom alacsony ára és minősége, hiszen az országba érkező összes terméket már itteni forgalmazása előtt megvizsgálják. Szerinte inkább másban keresendő a citrom árának októberi csökkenése, és szorgalmazza a valódi ok kiderítését.