2024. április 26., péntek

Várunk a bocsánatkérésre

70 éves szomorú évfordulóra emlékeztek Temerinben

Az emlékezés és a kegyelet virágait immár 25. alkalommal helyezték el szombaton délután Temerinben az 1944/45-ös partizán terror ártatlan áldozatainak a Nyugati temetőben levő nagy tömegsírjánál a tiszteletadók. A kivégzettek gyászoló hozzátartozóit és a megemlékezőket jelenlétükkel megtisztelték: Szerencsés János vezető konzul Magyarország belgrádi nagykövetségéről, Csányi László, Temerin testvérvárosának, Mórahalomnak alpolgármestere és a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány zarándokai Budapestről.

Negyed évszázada emlékeztek meg először a temeriniek a tömegsírnál nyíltan azokról, akik hét évtizeddel ezelőtt a magyarellenes partizán vérengzés ártatlan áldozataivá váltak. A Nyugati temetőnek nevezett sírkertben, de több kisebb tömegsírban és egyéb helyeken is nyugszanak ártatlanul kivégzett temerini magyarok. Több mint háromszázan lennének megemlítve, ha mindegyikük nevét felsorolnánk.

Csányi László a megjelentekhez fordulva tolmácsolta Mórahalom testvértelepülés szívvel együtt érző gyászát, majd arról beszélt, hogy 1944 októbere és 1945 februárja között a gonosz elszabadult a Délvidéken. Boncolgatják a történészek – mondta – hogy direkt utasítás, vagy csak a háború vérittasult katonáinak a túlhajszoltsága okozta ezeket az eseményeket. Abban biztosak lehetünk, hogy egy irányított népirtás párosult egy fölfokozott, agresszív nemzetiségi politikával.

– A magyar anyanemzet hajlandó volt elismerni azokat a bűnöket, amelyeket katonái követtek el a Délvidéken. Áder János, a Magyar Köztársaság elnöke ezekért a tettekért bocsánatot kért. Keresztény emberként feladatunk a megbocsájtás. Egy nemzet csak akkor válhat naggyá, amikor tisztában van múltjának a történéseivel, a jelen hibáival. Nem várunk mást, mint a sebek begyógyulását – mondta.

Matuska Márton publicista, Temerin szülötte, aki több évtizede fáradhatatlan kutatója a hetven éve történt eseményeknek, szintén megosztotta a jelenlévőkkel gondolatait. Arról beszélt, hogy akik immár 25 éve eljárnak a tömegsírokhoz, azok valamennyien egy táborba tartoznak és közösen küzdenek valami hatalmas magyar ügyért. A Délvidéken két razzia volt. Az egyiket mi követtük el, a másikat ellenünk követték el. Mi megbántuk bűnünket és jóvátételt fizettünk. Várunk a másik fél bocsánatkérésére és várjuk a jóvátételt. A szerb államnak az adósságát törlesztenie kell.

A beszédek elhangzása után ft. Szungyi László főesperes-plébános elvégezte az egyházi szertartást és beszentelte a tömegsírt. Ezt követően a belgrádi magyar nagykövetség, Mórahalom testvértelepülés, a Budapestről érkezett zarándokok, a temerini I. helyi közösség, a VMDP és a VMSZ, valamint a magyar civil szervezetek képviselői elhelyezték a megemlékezés és a kegyelet virágait az áldozatok neveit tartalmazó márványlapok előtt.