2024. április 19., péntek

Büntetőjogi eljárást indított Kijev a szeparatisták ellen

Továbbra is érkeznek orosz katonák és fegyverek Kelet-Ukrajnába

Büntetőjogi eljárást kezdeményezett az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) törvénytelen választások megrendezése miatt a kelet-ukrajnai szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki „népköztársaságokkal” szemben – közölte tegnap az SZBU sajtóközpontja.

Lázadóparancsnok adja le szavazatát az egyik donyecki szavazóhelyen (Fotó: Beta/AP)

Lázadóparancsnok adja le szavazatát az egyik donyecki szavazóhelyen (Fotó: Beta/AP)

„Ezek a terrorszervezetek képviselői november 2-án Donyeck és Luhanszk megye egyes területein törvénytelen módon, Ukrajna alkotmányát és jogszabályait megsértve rendezik meg a népi tanácsok és azok vezetőinek megválasztását” – hangsúlyozta az SZBU. A biztonsági szolgálat szerint a szeparatisták választása az „államhatalom megszerzését célzó cselekedetekre utaló jeleket mutat”.

A büntetőjogi eljárást ez alapján az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekmény gyanújával indították.

Amint kinyitottak tegnap reggel a szavazóhelyiségek a kelet-ukrajnai szakadárok által megszállt területeken, az SZBU hivatalosan megindította a vizsgálatot az ügyben – írta a Facebook-on Markijan Lubkivszkij, az SZBU főnökének tanácsadója.

Kijev előre jelezte, hogy nem fogja törvényesnek tekinteni a szakadárok által kiírt választást. Petro Porosenko ukrán elnök a héten kijelentette, hogy az egész kelet-ukrajnai békefolyamatot veszélyezteti az oroszbarát szakadárok „álválasztása”. Leszögezte, hogy a szakadárok voksolása súlyos ellentmondásban van a szeptember 5-én aláírt minszki jegyzőkönyv betűjével és szellemével.

Új vezetőket és parlamentet választottak maguknak a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki „népköztársaságok” tegnap. A választásokat a két, harcok sújtotta megye szeparatisták által ellenőrzött részein írták ki. A választást Kijev nem ismeri el törvényesnek, és egyelőre úgy látszik, Oroszország az egyedüli állam, amely hajlik annak elismerésére. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy kedden megjelent lapinterjúban mondta, hogy Oroszország el fogja ismerni a szeparatisták választásának eredményét. Hozzátette, hogy a két szakadár „köztársaság” hatóságainak legitimitása szempontjából nagyon fontos lesz ez a választás, amely állítása szerint a szeptember 5-ei minszki megállapodás egyik legfontosabb pontja.

Oroszország területéről továbbra is intenzíven ellátják utánpótlással és fegyverekkel a kelet-ukrajnai szakadárokat – jelentette ki Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője tegnapi kijevi sajtótájékoztatóján. A szóvivő pontos adatokat nem tudott mondani. Kijelentette ugyanakkor, hogy a térségben harcoló ukrán fegyveres erők jelentetése szerint az utóbbi időben megerősödtek a szeparatista fegyveresek.

Tegnap újabb, 32 autóból álló úgynevezett segélykonvoj hajtott be Ukrajna területére Oroszországból a Luhanszk megyei Izvarinénél, a Donyeck elnevezésű orosz határátkelőn keresztül, megsértve a nemzetközi megállapodásokat – mondta Liszenko. Kijelentette, hogy az ukrán hatóságok nem ellenőrizték a szállítmányt, mivel annak érkezéséről nem kaptak hivatalos értesítést Moszkvától. Ez már az ötödik humanitáriusnak nevezett orosz konvoj, amely augusztus 22-e óta behatolt Ukrajna területére, három napon belül pedig a második.

Közben az ukrán határőrszolgálat jelentette, hogy az orosz határ menti térségből, Szverdlovszkból és Cservonopartizanszkból mintegy 80 fős szeparatista fegyveres csoportot irányítottak át a megyeszékhelyre, Luhanszkba. A jelentés szerint a csapatot olyan buszokon és GAZ típusú autókon szállították, amelyekre az ukrán határőrség emblémáját festették. A határőrök szerint a csapat fele polgári öltözetben utazott. Kijevi értesülések szerint az egyik luhanszki varróüzem megrendelést kapott nagy számú ukrán katonai egyenruha elkészítésére.

Liszenko sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az elmúlt 24 órában három ukrán katona esett el, és hét sebesült meg a harcok övezetében. Elmondta, hogy tegnap reggel két katona meghalt az azovi-tengeri Mariupol város egyik ellenőrzőposztjánál. Egy civilt állítottak meg, aki azt mondta, segélycsomagokat visz személyautóján az Azov ukrán belügyi egységnek. Az autó átvizsgálása közben azonban a gépkocsi felrobbant. A detonáció következtében az autó sofőrje is megsérült. Liszenko tájékoztatása szerint az autóba rejtett robbanószert távirányítással robbantották fel, a sofőr pedig nem tudott arról, mit szállít.

A TSZN ukrán hírtelevízió szerint az ukrán katonák kiűzték a szeparatista fegyvereseket a donyecki nemzetközi repülőtér új termináljából, amelynek második szintjét tartották megszállva az oroszbarát szakadár erők. Az épületre a katonák kitűzték az ukrán nemzeti lobogót.