2024. április 18., csütörtök

Viharos kormányátalakítás

A VMSZ nem szavazott a tartományi kormány új összetételével kapcsolatos javaslat megvitatása után – Pásztor István: A bársonyszék-politika nem érdekel bennünket

Miroslav Vasin gazdasági titkár ezentúl a kormányfő-helyettesi tisztséget is ellátja. Menesztették Dragoslav Petrović eddigi tudományügyi és technológiai fejlesztési titkárt, a helyére Vladimir Pavlovot jelölték ki. Goran Ješić menesztése óta megüresedve állt a mezőgazdasági titkári funkció, ideiglenesen Branislav Bugarski töltötte azt be, mostantól azonban Branislav Bogaroški, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga eddigi frakcióvezetője irányítja a tartományi agrárügyeket. Nataša Pavićević Bajić energiaügyi titkár maga mondott le tisztségéről, helyette a jövőben Nenad Stanković áll majd ennek a titkárságnak az élén. Petrović leváltására és az új titkárok kinevezésére 63 képviselő szavazott a 120 képviselőt számláló vajdasági parlamentben, Vasin kormányfőhelyettessé választását 62 képviselő támogatta. Röviden összefoglalva ekképp alakult át a hétfői parlamenti ülés során a tartományi kormány.

Az ülés nem volt indulatoktól mentes, a tartományi adminisztráció átalakítása az utóbbi idők leghevesebb parlamenti vitáját váltotta ki. A kedélyek akkor korbácsolódtak fel, amikor Pásztor István házelnök kijelentette, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség nem fog szavazni. Azt mondta, nem tartja támogathatónak azt a lépést, amely semmilyen megoldást sem jelent majd a tartományban kialakult politikai válságra. Aláhúzta, elfogadja a koalíciós partnerek által megbeszélt személycserékről szóló megállapodás tényét, de mivel abban semmilyen előrelépést sem lát, nem hajlandó rászavazni. A demokrata párti képviselők lendültek ezt követően támadásba Pásztor ellen. Borislav Novaković frakcióvezető azzal vádolta meg, hogy nem a parlament elnökének, hanem Vajdaság elnökének képzeli magát, aki mindenképp egységet és összhangot akar teremteni hatalom és ellenzék között. Pásztornak arra a törekvéseire utalt, melyek célja egy egységkormány létrehozása volt. Az ülést követően a házelnök a médiának azt mondta, tiszta lelkiismerettel néz a következő napok elé, még ha nem is tudja megmondani, mi lesz pártjának a sorsa a hatalmi koalíción belül, vagy mi fog vele történni a képviselőház élén.

– Mi a kezdetektől fogva azt mondtuk, hogy nem kívánunk részt venni abban a tárgyalássorozatban, amelyik négy hónappal ezelőtt kezdődött el, s amelyik valamiféle lényegbeli változást ígért, mert azonnal világos volt, hogy ez a lényegbeli változás abban merül majd ki: kinek milyen funkció fog jutni. Megmondtuk, hogy el fogjuk fogadni azt a döntést, amelyik a partnerek között megszületik. Így jártunk el. Az, amit az utóbbi hónapokban láttunk, amit a zsarolás politikája produkált a deklarációnak vagy a Szerbiai Kőolajipari Vállalatról szóló vitának a tükrében egy olyan technikája a vajdasági politikának, amellyel mi nem tudunk azonosulni – fogalmazott Pásztor.

Mint mondta, nem tudja, de nem is érdekli, hogy a koalíció tekintetében lesznek-e következményei annak, amit hétfőn az ülésen mondott.

– Számomra egyedül az fontos, amit értékrend tekintetében megfogalmaztunk, amivel el kell számolnunk a közösség irányában. Nincs az a bársonyszék, amelyik érdekében én ezt hajlandó lennék feláldozni. Nem nekünk kell most lépnünk, a következményeket pedig hamarosan látni fogjuk. Az én lelkiismeretem tiszta, mert rámutattam arra, amire muszáj volt rámutatni. Nem egyszerű pillanat az ember életében, amikor kiáll a nyilvánosság elé, és megálljt parancsol bizonyos jelenségeknek. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor ezt meg kell tenni, mert az ember különben mélyre süllyed. Én nem akarok mélyre süllyedni, mert az utolsó megmérettetésen is több mint ötvenezer magyar ember szavazott arra, amit képviselek – húzta alá nyilatkozatában Pásztor István.

A KOALÍCIÓ ÚJRAÉRTÉKELÉSE

Bojan Pajtić tartományi kormányfő az újságíróknak elmondta, hogy a demokratikus Szerbiáért és a többpártrendszerért folytatott harc helyszíne a Tartományi Képviselőház, ahol végre kiderült, hogy ki kit támogat. Szerinte a Szerb Haladó Párt képtelen elragadni a hatalmat tartományi szinten, akármennyi energiát is fektet abba. Az ülés után kifejtette: sikerült bebizonyítani, hogy létezik és működőképes a hatalmi többség Vajdaságban.

– Az átalakított kormány teljes erőbedobással fog harcolni a munkások béreiért és a nyugdíjasok juttatásaiért, a jogállamiságért, a termelők jogaiért – nyilatkozta a tartományi kormányfő.

Sajnálatát fejezte ki amiatt, ahogyan a VMSZ viselkedett a szavazás során és véleményének adott hangot, hogy a magyar párt a köztársasági koalíciós partnereit részesítette előnyben döntése meghozásakor. Arra a kérdésre, hogy milyen következményei lesznek mindennek a hatalmi koalíción belül, Pajtić azt válaszolta: nem lehetünk közömbösek e lépés kapcsán, a következő napokban egyeztetünk a koalíción belül, s eldöntjük, mi lesz. Emlékeztetett, hogy a VMSZ nélkül is létezik a parlamenti többség.

KÉPVISELŐT VEGYENEK!

Milenko Jovanov, a Szerbiai Demokrata Párt képviselője arról beszélt, hogy frakciójuk nem támogatja a kormányátalakítás napirendre került tervezetét, mivel szerintük az nem fogja megoldani a képviselőház problémáit.

– A hatalmi pozíciók újraelosztása nem jelent megoldást a gondokra, hiszen az aktuális hatalom politikája eleve nem megfelelő, az pedig, hogy néhány kormánytag helyet cserél, nem fog számottevő változást hozni a polgárok életében – vélte az SZDP képviselője.

Miloš Gagić tartományi képviselő úgy nyilatkozott, hogy támogatni fogja a napirendre kerülő kormányreform-javaslatot, mert nem híve annak az erőszakos és indulatos politikának, amelyet az ellenzék legnagyobb pártja, a Szerb Haladó Párt képvisel. Mint az a szavazás során kiderült, más szociáldemokrata párti képviselőtársai is követték példáját.

Pavle Budakov, a Szerbiai Szocialista Párt frakcióvezetője kifejtette, hogy az átalakítás valójában egy kicsi, ámde egyre nagyobb parlamenti létszámú párt zsarolásának az eredménye, amelynek kizárólagos célja a funkciószerzés, és nem a polgárok jólétének megteremtése. Hasonlóan, a funkciókra javasolt káderek sem rendelkeznek minden esetben a szükséges szakértelemmel – nyilatkozta a képviselő.

Igor Mirović, a Szerb Haladó Párt vajdasági kérdésekkel megbízott alelnöke a képviselőház épülete előtt mondta el a médiának pártja álláspontját az átalakítással kapcsolatban. Szégyenteljesnek nevezte az átalakítás módszerét, mely szerinte alvilági, képviselő-vásárlási úton történt meg. A Demokrata Pártba ugyanis időközben átlépett a Szerbia Ereje Mozgalom és az Új Szerbia egy-egy képviselője. A demokraták e vádakra azzal ütöttek vissza az ülésen, hogy képviselőcsoportjuk tíz taggal csökkent az elmúlt időszakban, e személyek közül éppen az ellenzéket választották többen is, ami ugyanilyen gyanúra ad okot.