2024. április 19., péntek

Tömegsírból emléktemető lett

Bajmokon az idén is gyászünnepséget tartanak november 2-án az Akácfánál lévő emléktemetőben. A gyászmegemlékezésen a 70 évvel ezelőtt ártatlanul lelőtt magyar, német és néhány horvát polgárról emlékeznek meg.

Mojzes Antal helytörténész az ártatlan áldozatok bajmoki és vidékünk kutatója, egyik legjobb ismerője. Az 1944-ben elhunyt ártatlan áldozatokról több könyvet is írt és írást jelentetettet meg. A legutóbbi írása, a Tömegsírokból emléktemető lett című könyve, most jelent meg. Ebben szól a Tito partizánjai által végbevitt bajmoki razziáról. Továbbá ír a helyi Népfelszabadító Bizottság munkájáról, a helyi Népőrség tevékenységéről, az ártatlan polgárok szörnyű begyűjtéséről és kihallgatásáról, a tortúra estjéről és az özvegyek, árvák életéről.

A könyv második részében az Akácfánál lévő három tömegsír emléktemetővé tételéről, annak formálásáról, alakításáról, a bajmokiak részvételének áldozatkész munkájáról a temető rendezésénél. Valamint 1994-től minden évben leírja az itt szervezett gyászmegemlékezést.

A könyv kiadója a Keskenyúton Délvidéki Tragédiák 1944–45 Alapítvány, Budapest 2014. Készült a Pannónia Nyomda Kft. nyomdájában 300 példányban. Lektor és korrektor: Huszka Márta. Szerkesztés és fedőlap: Cseresnyés Kiss Magdolna és Józsa Ottó. A fotók Mojzes Antal helytörténész fotókollekciójából valók.

A könyvbemutató a november 2-án a gyászmegemlékezést követő megemlékezés után lesz a Dózsa György Művelődési Központban. A gyászmegemlékezésre és az azt követő könyvbemutatóra tisztelettel várjuk a hozzátartozókat, leszármazottakat, a demokratikus érzelmű lakosságot, valamint az eddig 20 év alatt folyamatosan megjelent polgárokat.