2024. április 25., csütörtök

Megbüntethetik, mert az utcán eteti a macskákat

A szabadkai Pósa Erzsébet a kommunális felügyelőségtől kapott felszólítást

Hétfőn reggel meghallgatásra kell mennie a szabadkai Prozivka (Harcosok sorakozója) lakótelepen élő Pósa Erzsébetnek, mert közterületen eteti a kóbor macskákat. Az asszony több éve eteti a kóbor cicákat, több mint egy éve azon a helyen, amely miatt most megbüntették. Mint azt a helyi médiumoknak nyilatkozta, minden bizonnyal vannak szomszédok, környékbeliek, akiket zavar, amit csinál, mégsem érti miért, hiszen sem ő, sem a macskák senkit sem zavarnak. Csak reggel és este jönnek a környékre, amikor ő enni ad nekik. A táljaikat és a környéket is mindig tisztán tartja.

– A felügyelőségtől figyelmeztettek egyszer jóhiszeműen, hogy tilos ezt csinálni. Nekik is megmondtam, ha tilos, ha nem, én ezt csinálni fogom, mert nincs szívem, hogy a macskákat ne etessem – már kb. egy éve, hogy itt etetem őket, ők rászoktak. Mondtam, ha büntetést szabnak ki, én nem fogok büntetésért fizetni, az biztos, mert nem csinálok semmi olyat, amivel bárkinek is ártok – nyilatkozta Pósa Erzsébet a Pannon RTV-nek. Hozzátette, mindezt elmondja majd hétfőn is, az illetékeseknek.

A szabadkai Felügyelőségi Titkárság vezetője, Kampel Lajos annyit mondott a televíziónak, a konkrét esetben többszöri lakossági bejelentés alapján a felügyelő egy beszélgetésre szóló behívót hagyott a hölgynek, hogy letisztázzák ezt a határozattal ellentétes tevékenységet.

Az asszony elmondta, ha megbüntethetik, ő akkor is etetni fogja a macskákat, mert nincs szíve nézni, hogy az állatok éheznek. Erzsébet egyébként kettőt közülük az Anima Egyesület segítségével sterilizáltatott is, hogy ne szaporodjanak, s tervben van a többi cica sterilizálása is. Nem csak eteti, gondozza is az állatokat. Felháborítónak tartja, hogy a bűnözők szabadon sétálhatnak, őt pedig, aki humánus dolgot végez mindennap, beidézik.

Szabadka város területén rendelet szabályozza az állattartást is, közterületen pedig a szabályok értelmében tilos etetni a kóbor állatokat.