2024. április 16., kedd

Québec virtuálisan válik Kanadától

Nem adta fel a kelet-kanadai Québec a függetlenségi törekvéseit jóllehet az elszakadáspártiak már két népszavazást is elbuktak. Az egyiket 1980-ban, a másikat 1995-ben. Utóbbi referendum majdnem a Kanadától kiválni készülők sikerével zárult, az állam egységének megőrzését támogatók azonban hajszállal többen voltak.

A függetlenségpártiak mégsem adták föl. Azóta keresik az önállósodás módját. Egy részük ezt meg is találta, bár a megoldással nem veszélyeztetik az ország egységét. Csak különállásukat jelzik. Úgy, hogy a – francia kulturális örökséghez és nyelvhez kötődő – nyolcmillió lakosú tartomány a virtuális világban szakít az ország többi részével.

Novembertől ugyanis az interneten elszakad Kanadától. Az ősz utolsó hónapjában domainnévvel jelzi a változást. Oly módon, hogy november 13-tól saját („független”) internetcímet viselő weboldalak jelennek meg a tartományban .quebec földrajzi utótaggal. Ezzel a végződéssel egyébként már szeptember óta lehet internetcímet foglalni Québecben.

Senki nem gördített akadályt a megoldás elé. Sőt, a domainnevek kiosztását, illetve rendszerét szabályozó nemzetközi szervezet, az ICANN már régen jóvá is hagyta a kezdeményezést. Az ICANN tavaly több tucat új kiterjesztést fogadott el, beleértve a hamarosan életre kelő .quebec végződést is. A tartomány így büszkén állíthatja, ezentúl saját identitása, és önálló élete lesz a világhálón.

A valóságban azonban továbbra is marad Kanada része. Ráadásul a virtuális világban is kénytelen lesz beérni egy köztes megoldással, a terület földrajzi nevének (kiterjesztésének) a használatával. A vágyott .qc domaint továbbra sem kaphatja meg, mert a nemzetközi szabályozás szerint kétbetűs utótag csak a ténylegesen is független államoknak jár.

Québec persze nincs egyedül az internetes „függetlenek” táborában, hiszen az ICANN döntésével több terület és város is kapott már saját (földrajzalapú) domainnevet. Közéjük tartozik Aquitánia régiója is Délnyugat-Franciaországban, az amerikai kontinensen pedig New York, Las Vegas, Miami, Boston vagy éppen Rio de Janeiro. Európa más részei sem maradtak ki. A .berlin, vagy a .hamgurg pontosan jelöli a várost, amely saját domainvégződést használhat, ahogyan a .paris, és a .moscow is egyértelmű utalás.

Félreérthetetlen a .scot is, amelyet a skótok nyitottak meg hivatalosan. Ők ezzel kívánták jelezni elkülönülési szándékukat Nagy-Britanniától. A virtuális világban ezt megtehetik, ha már a szeptemberi függetlenségi népszavazáson ez a valóságban nem sikerült nekik.