2024. április 20., szombat

Tízzel több roma vállalkozás

Újabb tíz roma nő indíthatta be magánvállalkozását annak a programnak köszönhetően, amelyet a tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárság és az újvidéki Roma Felzárkóztatási Iroda vezetőinek közös szervezésében, valamint a Norvég Királyság belgrádi nagykövetéségének anyagi támogatásában valósult meg. A projektum befejezésének tiszteletére pénteken a tartományi kormány épületében zárókonferenciát tartottak.

Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemek egyenjogúságával foglalkozó titkár felszólalásában elmondta, a szóban forgó projetum több követelménynek is eleget tesz. Először is serkenti a vállalkozást, másodszor, erősíti a nemek közötti egyenjogúságot, és harmadszor, alkalmat nyújt a nemzeti kisebbségeknek is a fejlődéshez és a felzárkóztatáshoz.

A szóban forgó tíz roma nő, akik a projektumnak hála önálló vállakozásba kezdhettek, továbbra is élvezhetik a tartományi kormány támogatását, hogy üzleteiket továbbfejlesszék, akárcsak nemzettársaik, akik korábban indították be vállalkozásaikat. Számuk a százat is meghaladja – tette hozzá Vasin.

A tartományi kormány ebbéli aktivitását a jövőben is folytatni szeretné, ugyanis a kimutatások szerint a roma nők által vezetett üzletek és vállalkozások csöppet sem sikertelenebbek a többi bizniszeknél. A más közösségekhet tartozó vállakozókhoz viszonyítva a romák csupán abban különböznek, hogy cégalapításkor és az üzlet beindításakor nagyobb segítségre, támogatásra szorulnak – mondta a titkár.

Mgr. Nils Ragnar Kamsvag, a Norvég Királyság belgrádi nagykövete is megtisztelte a zárókonferenciát, amelyen kifejtette, Norvégia immár évek óta pénzbeli segítséget nyújt midazon a kezdeményezések megvalósítására, melyek a gazdasági felemelkedést, a nemzeti közösségek támogatását, és nem utolsósorban a nők helyzetének javítását szolgálják. Ez a projektum valamennyit egyesít.