2024. április 24., szerda

Színjátszásunk ünnepe

Vicei Natália a Pataki-gyűrű díj, Balázs Áron a színinövendékek 10-es díjának kitüntetettje

Mint már hírül adtuk, Vicei Natália Jászai Mari-díjas színésznő húzhatta az idén az ujjára a vajdasági magyar színjátszás legrangosabb elismerését, a Pataki-gyűrű díjat. A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Macbeth című előadásban Lady Macbeth szerepének megformálásáért ítélte neki a zsűri a díjat. Az újvidéki Művészeti Akadémia színinövendékeinek 10-es díját ez alkalommal Balázs Áron, az Újvidéki Színház művésze kapta a III. Richárd betiltva című előadásban Meyerhold szerepéért.

A délvidéki magyar színjátszás napján a rendezvény hagyományosan az Újvidéki Színház vendégjátékával kezdődött, az idén A csárdáskirálynő című produkciót láthatta a szabadkai közönség a Jadran színpadon.

Ezt követte a gála, amelyen immár 13. alkalommal adták át a Pataki-gyűrű díjat. Az idén Góli Kornélia dramaturg jelölte ki azt az 5 jelöltet, akik közül aztán a Fekete Péter rendező, a békéscsabai Jókai Színház igazgatója, Kovács Frigyes színművész, az újvidéki Művészeti Akadémia tanára, Verebes Ernő zeneszerző, a budapesti Nemzeti Színház dramaturgja, Mihályi Katalin újságíró és az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói összetételű zsűri kiválasztotta a Pataki-gyűrű díj idei kitüntetettjét. Az idei jelöltek Vicei Natália, Krizsán Szilvia, Balázs Áron, Csernik Árpád és Mészáros Gábor voltak. A Pannon Reggeli rádiós műsor négy műsorvezetője – Bajtai Kornél, Brasnyó Zoltán, Kovács Nemes Andor és Zvekán Péter – a színpadon beszélgetett velük, nemcsak az adott szerepükről, hanem Balázs Áronnal a horgász-szenvedélyéről, Vicei Natáliával a tenisz és Roger Federer iránti rajongásáról, Krizsán Szilviával arról, hogy miért kötött sapkát a Patkányok próbái alatt Alföldi Róbert rendezőnek, Mészáros Gáborral arról, hogy miért nevezték el az akadémián társai Tevének, és arról, hogy mit jelent számára a versmondás, valamint Csernik Árpád a Don-kanyart megjárt nagyapjáról is szó esett a rövid beszélgetések során..

A Kosztolányi Dezső Színházból Mezei Kinga, a Szabadkai Népszínházból Pámer Csilla, a Zentai Kamaraszínházból Virág György, valamint az Újvidéki Színházból Kőrösi István egy-egy dalt adott elő.

Fekete Péter, a zsűri elnöke beszédében egyebek között a következőket mondta: – Budapesten, nemzetünk fővárosában, vagy bárhol az országban munkálkodó, munkáját hittel végző színész fel nem foghatja, mennyire súlyos, egyben boldogító a teher, a felelősség, amit nap mint nap magára vesz az anyaországán kívül élő magyar nyelven játszó magyar színész.

Határon túlinak lenni állapot és helyzet, hátrány és lehetőség, lemondás és vállalás, megpróbáltatás és méltóság, gerinc. A határon túliságot csak az értheti meg, aki a határon túllépve, az ott élőkkel együtt szemléli a világot, a közösség lehetőségeit, az együttélés vívmányait és lehetetlenségeit.

Ezen közösségek szellemi irányítóinak is más, sokszor jóval több dolguk, felelősségük van, mint az anyaországban alkotóknak, színpadra lépőknek. Értékelnünk őket, figyelnünk rájuk kettős kötelesség: a szűkebb autonóm közösség és az anyaország kötelessége egyaránt – hangsúlyozta a békéscsabai színház igazgatója. Mint hozzátette: – A Pataki-gyűrű díj egy évekkel ezelőtt elindult nagyon fontos szakmai kezdeményezés. Komolyan vette a helyi szakma, komolyan vette a helyi közönség is. Elérkezett az idő, hogy a Pataki- gyűrű díj intézményesüljön, megtartva a szakmai függetlenségét, megszólítva, kivétel nélkül, valamennyi vajdasági színházi alkotó közösséget, illetve, hogy helyi és anyaországi háttérrel megfelelő anyagi és szakmai bázissal bíró hivatalos művészeti díjjá váljék. Küzdeni fogok azért, hogy a Pataki-gyűrű díj mielőbb országosan megbecsült és ismert összmagyar művészeti érték legyen – mondta egyebek között Fekete Péter, a zsűri elnöke.

Vicei Natália a Pataki-gyűrű átvétele után arról beszélt, szeretné, ha a jelenlegi társulat megmaradna, senki sem kapna a társulat tagjai közül felmondást, azok is a csapat részei maradhatnának, akiknek májusban, júniusban lejár a szerződésük. Továbbá azt kívánja, hogy a társulat tagjai olyan előadásokban, olyan szerepeket játszanak, amelyekben a színészek és a nézők is örömüket lelik.

A Pataki-gyűrű díj támogatói a Magyar Nemzeti Tanács, Szabadka Város önkormányzata és a köztársasági művelődési minisztérium.