2024. április 25., csütörtök
TAKARÉKOSSÁGI VILÁGNAP

Milyen kedvezményekkel csábítanak a pénzintézetek?

Október 31-ét 1924 óta takarékossági világnapként tartják számon, amikor a Takarékpénztárak Első Nemzetközi Kongresszusának résztvevői úgy döntöttek, hogy október utolsó napját a takarékpénztárak közös ünnepévé kiáltják ki, „az egyén és a közösség érdekeit egyaránt képviselő takarékossági mozgalom elterjesztése” érdekében.

Ez a nap a takarékoskodó ember ünnepe, azé az emberé, aki jövedelméből félretesz, mert tudja, hogy a család nagyobb céljainak elérése, vagy az esetleges jövőbeni megpróbáltatások kivédése csak ilyen módon valósítható meg.

Az „ünnepi hangulat” ellenére a szerbiai átlagpolgár takarékossági mutatói mondhatni, nem kielégítőek. Az ERSTE csoport legutóbbi felmérése szerint az itteni lakosok havonta átlagosan csupán 4200 dinárt képesek megspórolni. Öröm az ürömben talán az, hogy a tavalyi adatokhoz képest ez kerek 15 dinár növekedést jelent.

A tavalyi adatok fényében elmondható, hogy az idén nőtt azoknak a lakosoknak a száma is, akik fontosnak tartják, hogy legyen spórolt pénzük. A fiatalok (15–29 éves korig) 70 százaléka ítélte meg az idén úgy, hogy fontos takarékoskodni, tavaly azonban csak hatvan százalékuk tartotta ezt lényegesnek. Az idősebb generációk (50 év felettiek) 81 százaléka gondolta ugyanezt.

A jeles nap alkalmából a pénzintézetek is több takarékossági lehetőséggel rukkoltak elő. A Piraeus Bank egy egész sor kedvezménnyel várja ügyfeleit. Ilyen például a Travel and smile kártya, amely ötvenszázalékos éves beiratkozási kedvezmény és kedvezőbb kamatlábak mellett biztosítást szavatol az egész család számára nyaralás esetén.

Takarékossági kedvezmények

Piraeus Bank Travel and smile kártya

Societe Generale Bank 4 százalékos kamat az ügyfeleknek

Findomestic Bank Előlegezett kamatkifizetés

Kereskedelmi Bank 50 euró a ma, pénteken születetteknek

ProCredit Bank Hitel gazdálkodóknak és vállalkozóknak

Vajdasági Bank Flexi-takarék

A Societe Generale Bank ezzel szemben kedvező (4 százalékos) kamatot számol fel azoknak a klienseknek, akik úgy döntenek, hogy az ő intézetük által kezelt folyószámlákon óhajtják a jövőben felvenni a bérüket. Emellett a szóban forgó lehetőség olcsóbb kezelési költségeket is tartalmaz, amelyek – a bank képviselői szerint – hosszú távon számottevő megtakarítást eredményezhetnek.

A Findomestic Bank a takarékossági világnap alkalmából kedvező dináralapú betétcsomagokat kínál, amely a kamatok előzetes kifizetését is magába foglalja. Ehhez hasonlóan több más takarékossági program is az ügyfelek rendelkezésére áll.

A Kereskedelmi Bank 2005 óta 50 euró értékű, dináralapú betétet adományoz minden olyan újszülöttnek, aki a folyó év október 31-én, vagyis a takarékossági világnapon született. Mint a bank pénzügyi illetékesei elmondták, az összes kirendeltségükben várják a szülők jelentkezését.

A ProCredit Bank idei takarékossági programjaiban különböző módszerekkel és lehetőségekkel igyekszik a kisvállalkozók és a termelők kedvébe járni, így kínálva számukra kedvezőbb körülményeket üzleti tevékenységük nyereséges kiterjesztése érdekében.

A Vajdasági Bank is már több éve kínál népszerű kedvezményeket betéteseinek. Ezek közül egyik a Flexi elnevezésű megtakarítás, amely révén a betétesek különösebb komplikációk nélkül vehetnek fel pénzt lekötött takarékukból, de még fizethetnek is hozzá a szerződés megszakítása nélkül. Emellett programjaikban több más lehetőség is szerepel, például banki ügyintézés mobiltelefonon, a hét minden napján.