2024. április 19., péntek

Hétfőn alakulhat át a tartományi kormány

A Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga szerdán megállapodott a tartományi kormány átalakításáról. A két párt közös közleményben jegyezte meg, hogy a napokban már megtartásra kerül a Tartományi Képviselőház ülése, amelyen hivatalossá válik majd a tartományi kormány átalakítása. A Boris Tadić vezette Szociáldemokrata Párt a hír megjelenése előtt közleményt adott ki, amely szerint a párt elnöksége döntése értelmében nem vesznek részt az átalakított tartományi kormányban.

A tartományban kialakult politikai helyzetről már hónapok óta folyik az egyeztetés (Fotó: Ótos András)

A tartományban kialakult politikai helyzetről már hónapok óta folyik az egyeztetés (Fotó: Ótos András)

A tartományi kormány csütörtöki közleménye szerint döntést hozott arról, hogy indítványozni fogja a tartományi parlament november 3-i összehívását, amelynek témája a tartományi kormány elnökének személyéről és a tartományi kormány tagjairól szóló javaslat lesz.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és a Tartományi Képviselőház elnöke lapunknak nyilatkozva kiemelte, hogy csütörtökön még nem kapott kézhez semmilyen indítványt a parlamenti ülés összehívására.

– Amint megérkezik a parlament részéről az indítvány, és ha annak mellékleteként ott lesznek az indítványok a leváltásokról, lemondásokról, illetve tartalmazni fogja az újonnan kinevezett személyek életrajzát, összehívom az ülést, amilyen gyorsan csak lehet, hogy túl legyünk már ezen a komédián. Úgy gondolom, hogy vajdaság polgárai is túl szeretnének lenni már ezen. Ami a Vajdasági Magyar Szövetséget illeti, megvárjuk az indítványt és majd ekkor kialakítjuk a vele kapcsolatos álláspontunkat. Az alapállásunk az, hogy a Demokrata Párt a saját kvótájából azt csinál, amit akar, és annak adja akinek akarja – mondta Pásztor.

A tartományban kialakult politikai helyzetről már hónapok óta folyik az egyeztetés. Júniusban a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és az Új Demokrata Párt (a mostani Szociáldemokrata Párt) koalíciójának a Vajdasági Magyar Szövetséggel folytatott tárgyalása után Pásztor azon véleményének adott hangot, hogy októberben történhet meg a valódi átalakítás. Pásztor István a sajtónak adott nyilatkozatában akkor megállapította, hogy a változások szükségességét mindhárom párt egyaránt látja.

A kormányátalakítási tárgyalásokat az ősszel ugyan megkezdte a Demokrata Párt, azonban ebbe nem vonták be a VMSZ-t. Egeresi Sándor frakcióvezető a hét elején ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a VMSZ 14 éve a tartományi hatalmi koalíció meghatározó része, ez pedig azt jelenti, hogy a párt koalícióból való kilépésétől nem kell tartani. A frakcióvezető megjegyezte, hogy a DP nem vonta be pártjukat a kormányátalakítást megcélzó tárgyalásaiba, emiatt nem szolgálhat sem párti, sem személyes véleménnyel a titkárságok káderkombinációinak kérdésével kapcsolatban, és számukra az a legfontosabb, hogy megőrizzék jelenlegi posztjaikat.

A kezdeti tárgyalások ellenére a Szociáldemokrata Párt végül kihátrált az átalakításból és bejelentette, hogy ellenzékbe vonul. Mint közleményükben megjegyezték, azért kezdtek bele a tárgyalásokba, hogy megoldják a tartományi gondokat, azonban tárgyalópartnereik a megbeszélések során kizárólag a hatalom megtartásával és a tisztségek elosztásával voltak elfoglalva.

Egyes sajtóforrások ugyanakkor arról beszélnek, hogy a Tadić vezette Szociáldemokrata Párt több titkárságot kért, amit a Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga egyaránt elutasított. A két hatalmi párt tárgyalások során csak egyetlen titkárság vezetését ajánlotta Tadićnak: az energetikával és ásványi kincsekkel foglalkozó titkárságot. Bojan Kostreš, a VSZL alelnöke ezzel kapcsolatban megjegyezte, Tadić pártja korrekt ajánlatot kapott. Mint ismeretes, a jelenlegi tartományi kormányban a DP 8, a VSZL 2, a VMSZ pedig 1 titkárságot vezet.

Bojan Pajtić tartományi kormányfő mindennek ellenére arra számít, hogy az átalakított vajdasági kormányt 71 tartományi képviselő támogatja majd: a DP, a VSZL, az SZP és a VMSZ képviselői. A Szerb Haladó Párt ugyanakkor üdvözölte az SZP visszavonulását. Igor Mirović, az SZHP alelnöke szerint valódi változásra van szüksége Vajdaságnak, és nem csupán két párt közötti fotelharcra. Az SZHP szerint a jelenlegi tartományi kormányátalakítás nem más, mint Pajtić hattyúdala, és a DP hamarosan elveszíti a tartományi hatalmat.