2024. április 25., csütörtök

A határokon átnyúló együttműködés lehetőségei

Ifjúsági szeminárium Újvidéken

Branislav Bugarski tartományi régióközi, együttműködési és helyi önkormányzati titkár tegnap Újvidéken megnyitotta a Határon átívelő együttműködések nehézsége az EU peremén elnevezésű ifjúsági szemináriumot. A rendezvényt az Európai Határ Menti Régiók Szövetsége szervezte.
‬– A határokon átívelő együttműködés nagy lehetőségeket kínál számunkra, a 2014-től 2020-ig terjedő időszakban. Nagy lehetőségek rejlenek ezen a területen, hiszen az Európai Unió a határ menti területek fejlesztésére 85 millió eurós támogatás irányzott elő – jelentette ki Bugarski.
A tartományi titkár a kiváló együttműködés példájaként a Baja és Bezdán közötti csatornát, a magyarországi és romániai határátkelőhelyek megnyitását, valamint Szerbia, Magyarország és Románia közös ipari zónájának létrehozását említette.
– Fontos európai makrostratégiák léteznek, és a partnereinkkel igyekszünk tapasztalatokat cserélni, ezáltal növeljük a veresnyképességünket az Európai Unióhoz való csatlakozás útján. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Horvátországgal és Magyarországgal minél több közös uniós projektumban vegyen részt Szerbia – nyilatkozta Bugarski.
A szemináriumon felszólalt Johannes Moisio, az Európai Határ Menti Régiók Szövetsége munkacsoportjának elnöke, valamint Alexey Kiryukhin, a munkacsoport elnökhelyettese. A rendezvényen különböző európai régiók fiataljai vettek részt.