2024. április 25., csütörtök

Az új technológiák alkalmazásával új értékeket teremthetünk

Duna Menti Országok Üzleti Fóruma Újvidéken

Juhász Bálint tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával megbízott titkárhelyettes tegnap az Újvidéki Egyetem Rektorátusának épületében felszólalt a III. Duna Menti Országok Üzleti Fórumán. A Duna menti régiók fejlesztését célzó európai uniós stratégia a németországi Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig 14 országot és 215 millió embert érint, célja a régiók, városok és a cégek tapasztalatcseréje.
– Az új technológiák alkalmazásával új értékeket teremthetünk. A tartományi kormány által elfogadott gazdaságfejlesztő program meghatározza a gazdasági légkör javítását célzó intézkedéseket. Az innovációs társadalom létrehozása, amelybe belatartozik az emberi erőforrás fejlesztése, nagyon fontos lenne Vajdaság és az egész Szerbia számára. Jelenleg Szerbia a GDP-jének mindössze 0,5 százalékát költi az emberi erőforrások erősítésére, azaz a kutatásokra és a tudomány fejlesztésére. Ezáltal kedvezőtlen a tudományos társadalom fejlődése is. A társadalmi-szociális folyamatok serkentése a tartományi vezetés kiemelet feladatai közé tartozik. Emellett nagyon fontos a környezetbarát gazdaság fejlesztése, amely egy csomó új munkahelyet teremthet. Vajdaságnak kiválóak a lehetőségei ezen a téren, például a napenergia vagy a szélenergia tekintetében – emelte ki Juhász a felszólalásában.
Az idei Duna Menti Országok Üzleti Fórumának megközelítőleg 600 résztvevője volt, akik a régió gazdasági és egyetemi intézményeiből érkeztek.