2024. április 25., csütörtök

Csökkenő bűnözés

A nagykikindai körzetben 84 kilogrammnyi drogot koboztak el

Igen jó eredményekről számolt be a nagykikindai rendőrség kilenchavi elemzésében, amelyben a közbiztonságot, a bűncselekmények és a szabálysértések alakulását értékeli.

A kikindai körzetben – ahova a Tisza-vidéki községek is tartoznak – az év kilenc hónapjában 1547 bűncselekmény történt, 33 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az általános kategóriába sorolt bűnesetek száma és a gazdasági bűnözés is mérséklődött a múlt évi kilenc hónaphoz képest, bár ez utóbbi kisebb mértékben: 114 helyett 111 gazdasági bűncselekményt jegyeztek.

Mint már korábban is, a rendőrség komoly figyelmet fordított a kábítószer terjesztésének megakadályozására. Az említett időszakban 41 esetben koboztak el tiltott szereket, összesen több mint 84 kilogrammot. Ebből 40 dekagrammnyi volt heroin, kokain, amfetamin és különböző tiltott tabletták, a legnagyobb mennyiség pedig marihuána.

A rendőrség 60 százalékkal több korrupciós esetet tárt föl, mint tavaly ugyanebben a periódusban: a 48 bűncselekmény elkövetői között (32 ellen tettek bűnvádi feljelentést) voltak egészségügyi dolgozók, közvállalatok alkalmazottjai, az adóhivatal egy dolgozója és legtöbb igazgató vagy más felelős személy (16) különböző vállalatokban.

Csökkent a kiskorúak által elkövetett (főként vagyon elleni) bűncselekmények száma is (258-ról 123-ra), úgyszintén jelentősen mérséklődött az elkövetők száma (58 százalékkal), az idén 97 kiskorú ellen tettek feljelentést.

Feltételezhetően az országhatár(ok) közelsége miatt továbbra is nagy az illegális migráció: 1544 külföldi állampolgár ellen foganatosított a rendőrség 5633 különböző intézkedést (majdnem 50 százalékkal többet, mint a múlt év első kilenc hónapjában), 1420 szabálysértési feljelentést tettek ellenük.