2024. március 29., péntek

További kétezer hektár öntözhető

Újabb hitelek folyósításáról kötött szerződést a tartományi mezőgazdasági titkárság

Öntözőrendszererek vásárlására és kiépítésére száztizenhét támogatási szerződést írtak alá tegnap Újvidéken a tartományi mezőgazdasági titkárság képviselői a sikeresen pályázott vajdasági termelők között. Mint ahogy azt Branislav Bugarski, a megbízott tartományi mezőgazdasági titkár beszédében elmondta, a szóban forgó szubvenció összesen 37 millió dinárt tesz ki, és az öntözőrendszerek működtetéséhez szükséges készülékek beszerzési költségeit, valamint az üzembe helyezéshez szükséges tervdokumentumok költségeit hivatott fedezni.

– A jelenlegi támogatás révén további 2000 hektáron használhatnak öntőrendszereket a tartományi termőföldeken, ami azt jelenti, hogy a titkárság támogatása révén Vajdaság területén eddig összesen 17 ezer hektáron szavatolt a vízellátás – jegyezte meg Bugarski, majd hozzátette, hogy a tartományi titkárság jelenlegi támogatáspolitikája követi az EU-s trendeket, aminek hosszú távú célja az, hogy a vajdasági termelők az uniós támogatásokra is versenyképesen pályázzanak majd.

A pancsovai Jana Attila termelő hasznosként értékeli a tartomány támogatását.

– A csepegtetőrendszer kiépítésére fordítom a kapott szubvenciót, jobban mondva eddigi költségeim megtérítésére. A rendszerrel a kertem locsolom, amelyben paradicsomot, zellert, paprikát, póréhagymát termelek két hektáron. Sokat segít a tartomány támogatása, hiszen így több pénzzel tudunk gazdálkodni, könnyebben modernizálhatjuk a termelést. Az idén másra nem pályáztam, az előző években viszont már éltem a titkárság adta lehetőségekkel. A konyhakerti növények termesztéséből meg lehet élni, de folyamatosan fejleszteni kell hozzá a gazdaságot, és nagyban kell termelni – jegyezte meg a pancsovai gazda.

– Ezen a pályázaton 150 ezer dinár értékben vásároltuk meg az öntözőrendszert, a mezőgazdasági titkárság következő pályázata révén pedig megközelítőleg 48–50 ezer dinárt igényelhetünk vissza. Magát a rendszert kéthektárnyi termőföldön használjuk, amelyen az idén cukorrépát termeltünk, jövőre pedig legnagyobb valószínűséggel fűszerpaprikát fogunk ültetni. Mindenféleképp jobb és több termést várunk az új öntözőrendszertől – magyarázta a törökkanizsai Szabó Borbála termelő.

– A konyhakerti növények öntözése céljából pályáztunk a titkárságnál. Szezonjellegű terményeket ültetünk, tavaszi terményünk a retek, saláta, zöldhagyma, spenót, mindez három és fél hektáron. Ezután jönnek a nyári növények, a paradicsom és a paprika, káposzta és hasonlók. Ez volt az első alkalom, hogy éltünk a tartományi titkárság által kínált pályázati lehetőségekkel. Őszintén szólva tavaly lekéstük, az idén pedig egyik ismerősünk javaslatára igényeltünk, mivel felhívta a figyelmünket arra, hogy egészen október végéig nyitva áll a pályázat. Az ilyen termeléssel, mondhatni, kifizetődő foglalkozni, de túl nagy a befektetés, a pénz pedig igen lassan térül meg – nyilatkozta a tóthfalusi Barta Péter gazda.