2024. április 20., szombat

Hárommillió tonna szenet importál Szerbia

Az állam féléves behozatali tervet készített, ami mintegy százhatmillió eurós pótkiadást jelent

A májusi áradások következményeinek elhárítására sok időre van szükség, hiszen a mezőgazdasági termelés mellett a zavartalan villanyáram-termelés helyreállítása is időigényes tevékenység lesz. Tekintettel arra, hogy szinte fél év leforgása alatt sem sikerült teljes egészében kiszivattyúzni a vizet a legjelentősebb hazai szénbányákból és felszíni fejtésekből, államkörökben szénbehozatalról hoztak döntést. A terv szerint fél éven át mintegy hárommillió tonna szén importjára lesz szükség, vagyis naponta 17 000 tonnára, hogy ellenőrizhető és megtartható legyen a hazai villanyáram-termelés. A behozatal értéke 106 millió euró, vagyis 12,5 milliárd dinár körül alakul. A Nikola Tesla hőerőmű zavartalan üzemeltetéséhez naponta 35 000 tonna szén hiányzik.

Kormánykörökhöz közel álló források szerint a kabinetben parázs vita alalkult ki, hogy a hazai villanyáram-ellátás fenntartása érdekében szén- vagy árambehozatalhoz folyamadjon-e az ország – írja a Blic napilap. Tekintettel arra, hogy egy bizonyos időnek még el kell telnie, hogy a szerbiai szénbányák üzemképesek legyenek, minden bizonnyal szükség lesz erre az energiaforrásra. Másrészt takarékossági szándék is vezérelte a kormánytagokat, amikor a szén-, nem pedig a villanyáram-behozatal mellett tették le voksukat. A szénimport ugyanis szavatolná a hazai villanygazdaság folyamatos működését, és megelőzhetők lennének a kikapcsolások, ha a régió villanyforgalmazó vállalataival szemben időközi szerződésbontás, nemzetközi földgázválság vagy egyéb rendellenesség következne be.

A kolubarai bányából felszínre hozott szén a villanyáram-szükséglet mintegy felét fedezi. A kolubarai Veliki Crljeni szénfejtő medencének kiszárítása megtörtént, de még hátravan a másik, a Tamnava Zapadno polje fejtő kiszivattyúzása. A májusi áradások során itt 187 millió köbméter víz gyűlt össze. Mindeddig csupán 70 millió köbmétert sikerült eltávolítani.

Másik gond – állítja a hírforrás –, hogy a szivattyúzás csupán szeptember derekán indult meg, és ha minden a tervezett ütemben zajlik, akkor is 90 napba telik a szénfejtő kiszárítása. Ebbe még nem számították bele az elárasztott és azóta is víz alatt álló bányagépek újbóli üzembe helyezését.

Čedomir Pomoćko, az obrenovaci Nikola Tesla hőerőmű igazgatója szerint az évszakhoz képest enyhe időjárás miatt megeshet, hogy a szénimportot nem októberben, hanem majd csak novemberben kezdik meg, és a szerződésbe belefoglalják azt, hogy ha kevesebb szén fogy a tervezettnél, akkor ideiglenesen szüneteltethető legyen a behozatal. Jelenleg az obrenovaci szénlelőhelyeken mintegy 1,5 millió tonna kiaknázott szén áll rendelkezésre. Mindez 20 napra elegendő.