2024. április 19., péntek
TENISZ

Leszámolás az első helyért

Novak Đoković mindössze 490 pontos előnyel kezdi meg ma 118. hetét a világranglista élén. A szerb éllovasságát a svájci veterán Roger Federer veszélyezteti, aki tegnap Bázelban pályafutása 82. tornáját nyerte, és két év elteltével újra felülhet a tenisz trónjára, ha az idény hátralevő tornáin 500-zal több pontot szerez, mint Đoković. Roger a hátrányt már ezen a héten Párizsban ledolgozhatja, ha nyerni tud, Novak pedig nem jut a döntőbe.

A francia fővárosban Novak az 1. fordulóban erőnyerő, a másodikban a német Philipp Kohlschreiberrel vagy a francia Edouard Roger-Vasselinnel találkozik. A nyolcaddöntőben Gael Monfils vagy John Isner következhet, a negyeddöntőben pedig Andy Murray vagy Grigor Dimitrov, míg az elődöntőben alkalom adódhat visszavágni Kej Nisikorinak a New York-i elődöntőben elszenvedett vereségért. A másik ágon Federer lehetséges ellenfelei Jerome Chardy, Fabio Fognini, Miloš Raonić és az elődöntőben Stan Wawrinka vagy Tomáš Berdych. A párizsi torna selejtezőjében indult Dušan Lajović, de a rajton kikapott az argentin Federico Delbonistól.

Valenciában a skót Andy Murray az elődöntőben nyert David Ferrer ellen, és roppant fontos pontokat szerzett a londoni mestertornáért folyó versenyfutásban. Murray e rangsorban már a nyolcadik helyet foglalja el, és szép esélye van rá, hogy véglegesen is megelőzze Dimitrovot, Raonićot és Ferrert. A skóton kívül a már továbbjutott Đoković, Federer, Nadal, Wawrinka és Ćilić mellett még Tomáš Berdych és Kej Nisikori a legesélyesebb jelölt, de már az is bizonyos, hogy jó lesz a 9. hely is, hisz Nadal, miután a bázeli negyeddöntőben veszített a 17 éves horvát Borna Ćorić ellen, lemondta az év hátralevő versenyeit, sem Párizsban, sem Londonban nem lesz ott, ahelyett vakbélműtétnek veti alá magát. A párizsi 1000-es tornán, sérülésre hivatkozva, a US Open bajnoka, Marin Čilić sem szerepel.

Serena Williams ötödik alkalommal nyerte meg a női mestertornát, noha a szingapúri versenyen még az elődöntőben sem lett volna helye. Ha ugyanis a csoport utolsó meccsén a román Simona Halep két, nem pedig három játszmában veszít Ana Ivanović ellen, az amerikai címvédő kiesett volna. Mint kiderült, Halep saját vesztét okozta, hisz a döntőben nem tudta megismételni azt a csoportbeli teljesítményt, amikor csak két játékot engedélyezett Serenának, és a zárómeccsen súlyos vereséget szenvedett. Habár nem jutott a négy közé, Ana Ivanović mégsem lehet elégedetlen, hisz az évet a ranglista 5. helyén zárta, ami a legjobbja 2008 óta.

A kis tornákon a szerbiai és a magyar teniszezők négy döntőt harcoltak ki. Peđa Krstin nyert Antalyában, ami hetedik ITF-serlege, Jani Réka Luca pedig 6:4, 3:0-ra vezetett Kréta szigetén az osztrák Barbara Haas ellen, amikor eső miatt játékszünet következett. Az est folyamán Babos Tímea a francia Poitiers-ben a francia Dodinnal, a kanadai Saguenayban pedig Jovana Jakšić a szintén francia Coinnal mérkőzött a serlegért.

Ezen a héten Genfben lesz egy challanger, ahol Viktor Troicki, Filip Krajinović és Fucsovics Márton is érdekelt. Troicki az olasz Marco Cecchinatóval, Krajinović a svájci Marco Chiudinellivel, Fucsovics pedig a román Victor Hanescuval kezd.

SZINGAPÚR. – A női mestertorna elődöntőjében: S. Williams–Wozniacki 2:6, 6:3, 7:6, Halep–A. Radwanska 6:2, 6:2, döntő: S. Williams–Halep 6:3, 6:0.

BÁZEL. – A férfitorna negyeddöntőjében: Federer–Dimitrov 7:6, 6:2, Ćorić–Nadal 6:2, 7:6, Goffin–Raonić 6:7, 6:3, 6:4, Karlović–Becker 6:4, 6:4, elődöntő: Federer–Karlović 7:6, 3:6, 6:3, Goffin–Ćorić 6:4, 3:6, 6:3, döntő: Federer–Goffin 6:2, 6:2.

VALENCIA. – A férfitorna negyeddöntőjében: Ferrer–Bellucci 6:1, 6:2, Robredo–Andujar 7:6, 6:4, Chardy–Carreno 6:1, 6:2, elődöntő: Murray–Ferrer 6:4, 7:5, Robredo–Chardy 7:5, 7:6.

PÁRIZS. – A férfitorna selejtezőjének 1. fordulójában: Delbonis–Lajović 4:6, 6:4, 6:1.

ANTALYA. – A futures elődöntőjében: Krstin–Pecotić 6:4, 6:2, döntő: Krstin–Dmitriev 6:4, 7:5.

POITIERS. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Babos–Szasznovics 6:7, 6:2, 7:6, elődöntő: Babos–Konjuh 4:6, 6:2, 6:3.

SAGUENAY. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Jakšić–Whoriskey 6:3, 5:7, 6:2, elődöntő: Jakšić–Bonaventure 6:2, 1:6, 6:3.

HERAKLION. – A női ITF-torna elődöntőjében: Jani–Sztamatova 6:2, 6:2, döntő: Jani–Haas 6:4, 3:0 – félbeszakadt.