2024. március 29., péntek

A ferences vértanúkra emlékeztek

Az újvidéki ferences templomban szombaton délelőtt szentmise és hangverseny keretében emlékeztek meg az újvidéki rendház két alapítója, Körösztös Krizosztom és Kovács Kristóf vértanúk halálának 70. évfordulójáról.

A két ferences boldoggá avatása folyamatban van, és mivel az ügyük az idén került az illetékes római kongregációhoz, az évfordulót kihasználták arra, hogy hálát adjanak Istennek, és hogy méltóképpen megemlékezzenek életáldozatukról. A szentmisét Orlando Antonini pápai nuncius vezette, jelen volt mintegy húsz pap, Pénzes János szabadkai megyés püspök, Đura Džudžar ruszin püspök, Ilija Vrdoljak, a zágrábi ferences rendtartomány főnöke, továbbá a boldoggá avatás ügyének megbízott előmozdítója, vice-posztulátora, Kálmán Peregrin atya a magyarországi ferences rendtartományból. A két újvidéki vértanút másik öt magyarországi ferences vértanúval együtt ajánlják, hogy az egyház boldoggá avassa őket.

A templomban szép számban megjelentek a hívek, jelen voltak a magyarországi nemzetpolitikai minisztérium és az emberi erőforrások minisztériumának képviselői is, hiszen ezek az intézmények támogatták egy-egy mozzanatát az ünnepségsorozatnak. A szombati csupán a zárórendezvény volt, az év folyamán ezenkívül már szerveztek képzőművészeti tábort, valamint előkészületben van a rendház történetének a könyv formájában való kiadása.